22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Espen Skjerven Holen venter på nye lunger. Her med midterste datter, Mie Karoline på syv år.

DONASJONSUKE: Rekordlange køer for organtransplantasjon

Køen av nordmenn som venter på et nytt livreddende organ har aldri vært lengre. Ved utgangen av juni stod 511 pasienter på listen, som nå er på sitt lengste noensinne. I dag startet aksjonsuka «Livet på pause».
Annonse

For disse pasientene er det få, eller ingen andre behandlingsalternativer. Et nytt organ betyr at de kan leve lenger, eller få en langt bedre livskvalitet.

– I tillegg til at køene vokser, er det også mørketall. Noen er for syke til å komme på listen, mens andre aldri rekker å komme på den. I fjor døde 26 pasienter på venteliste, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Annonse

Eneste sjanse
«Livet på pause» er temaet for Donasjonsuka i år, som pågår fra 18. til 25. september. For en som venter på et organ, dreier ofte livet seg om akkurat det: Å vente, og det i uvisshet. For det er ingen garanti for at organet kommer.

– Nye lunger er min eneste sjanse for å få et langt liv, og å kunne være til stede i mine døtres oppvekst, sier Espen Skjerven Holen.

39-åringen fra Sogn og Fjordane har en alvorlig medfødt lungesykdom, som gradvis ødelegger lungene og hjertet hans. Han er nå 100 prosent sykemeldt fra jobben sin, i påvente av en lungetransplantasjon.

– Jeg har så lyst til å leve, og har fremdeles så mye jeg skulle ha gjort, sier han.

Kø-stunt på Riksen
Tirsdag 21. september, fra kl. 11 til 14, arrangerer Stiftelsen Organdonasjon et stunt på OUS, Rikshospitalet. Flere hundre kofferter og bager skal stilles opp i en «kø», opp til sykehuset, der alle transplantasjoner i Norge foregår.

Disse skal symbolisere «ventebagen» som alle de som venter på et organ må ha klar til enhver tid. Espen Skjerven Holen vil være tilstede, og fortelle sin historie, sammen med representanter for donasjons- og transplantasjonsmiljøet.

– Vi håper dette vil hjelpe oss å sette fokus på situasjonen, sier Sekowski.

Tider og antall organtransplantasjoner
Norge har blant de kortere ventetidene. Likevel er det noen som opplever å vente svært lenge. Det er mange ulike medisinske faktorer som avgjør om et organ passer en mottaker.

Gjennomsnittlig ventetid for et organ, og omtrentlig antall transplantasjoner i Norge i året:

Nyre: Over et år (250-300)
Lever: Rundt fire uker (100)
Hjerte: Halvannet år (60-70)
Lunge: Mellom et og halvannet år (40-50)

Del:
Annonse