Totalt sett i Norge er det blitt bøtelagt 9.883 bilister fra januar til august – det er 13 prosent færre enn på samme tid i 2020. Mens mobilbruken i de fleste aldersgrupper reduseres, holder tallet på bøtelagte ungdommer seg stabilt på over 1.200 personer.
Ung i Trafikken, Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom, bekymrer seg over ungdommens holdninger til ulovligheten – og nå tar de grep.
– De siste par årene har vi dessverre sett en økende og farlig trend – unge som filmer seg selv bak rattet mens de råkjører og legger det ut på sosiale medier som TikTok og Snapchat. Denne trenden skremmer oss i Ung i Trafikken, sier prosjektleder i organisasjonen, Liv Marie Bendheim.
En undersøkelse Norstat har utført for Frende i 2020 viste at 43 prosent sier at de sjekker mobilen mens de kjører. Og det er de yngste som er verst ifølge undersøkelsen. To av tre ungdommer i aldersgruppen 18-29 år sier de sjekker mobilen ofte eller innimellom under kjøring.
– På bakgrunn av dette har Ung i Trafikken satt i gang en kampanje i sosiale medier som gjør at vi kommer i dialog med ungdommen om tematikken ulovlig mobilbruk under kjøring. Vi håper dette kan bidra til at du ikke mister noen du er glad i, meddeler Bendheim.
Avhengighet
Men hvorfor må vi stadig vekk sjekke mobiltelefonen? Svaret er at vi er avhengig, forteller Bendheim.
– Dersom vi får likes eller kommentarer etter besøk på Instagram, vil det kunne utløse en berusende følelse fra belønningssenteret i hjernen. Når vi sjekker mobilen utskiller hjernen dopamin, og når vi gjør noe som føles godt, så øker sjansen for at vi gjentar denne handlingen, meddeler prosjektlederen og legger til:
– Dopamin-kick er deilig, og vi forstår at det er fristende å sjekke «snappen» fra en venn, men mobilbruk i trafikken er som alle vet, farlig. Ditt og mitt liv er mye mer verdt enn et sekunds uoppmerksomhet fra en sjåfør som ser på mobiltelefonen under kjøring. Verken du eller jeg har noen å miste i trafikken, avslutter Bendheim.
FLERE SAKER
NAF: – Ikke følg etter skadet vilt – tenk egen sikkerhet
39 personer druknet i sommer – ingen i Buskerud
Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen