19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

BANK: Hva er finansieringsbevis?

ANNONSSØRINNHOLD: Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken om hvor mye du kan låne hvis du skal kjøpe bolig.

Før du skal på visning bør du skaffe deg et finansieringsbevis, da vil du raskt kunne legge inn bud på boligen du ønsker å kjøpe. Eiendomsmeglere krever alltid at den som byr på boligen har finansieringen i orden i form av en bekreftelse fra banken på at de har penger til å kjøpe.

Budrunder er ofte basert på raske beslutninger og korte tidsfrister, derfor er det lurt å ha finansieringsbeviset i hånden før du begynner å jakte på drømmeboligen. Finansieringsbeviset varer i tre måneder og kan enkelt fornyes.

Det er ikke bare første gang du skal kjøpe bolig at du trenger finansieringsbevis. Kravet gjelder like mye når du for eksempel skal gå fra hus til leilighet.

Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Skal du kjøpe bolig må du som regel låne penger i banken. Du kan låne inntil 85 prosent av boligens markedsverdi, uansett om det er din første bolig eller du har hatt bolig tidligere.

Det er din totale personlige økonomi som bestemmer hvor mye du kan låne. Her inngår inntekt, utgifter, gjeldsgrad og betalingsevne. Hvor mye du kan låne til bolig i forhold til den livssituasjonen du befinner deg i, har vi samlet i en artikkel.

Her kan du få innblikk i hvor mye du kan låne som student, enslig, samboer eller pensjonist. I tillegg til mye annet du må tenke på når du skal låne penger for å kjøpe bolig.

Les mer: Hvor mye du kan låne?

Tips før visning
Når du skal kjøpe bolig er det smart å sjekke tilstanden på boligen du ha sett deg ut. Sjekk først prospektet nøye og gå gjennom alle tilstandsrapporter. Deretter sjekker du de samme tingene på visningen, og gjerne også litt mer.

Ingenting er verre enn å kjøpe en bolig for så å bli overrasket av rør som lekker eller at solen aldri skinner på den nyoppussede terrassen.

Det er mye du kan gjøre selv og vi har samlet noen enkle tips du kan ta med deg i bakhodet når du skal på visning. Det kan også være smart å ha med seg noen som allerede eier en bolig og vet hva de skal se etter.

Denne artikkelen er bestilt av Sparebanken Øst.

Del: