16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

BANK: Hva koster det å låne til bolig?

ANNONSØRINNHOLD: Drømmer om å kjøpe deg sin første bolig, eller bytte bolig til noe større eller mindre? Da lurer du kanskje på hvor mye du kan låne og hvor mye det vil koste deg?

Med en lånekalkulator kan du sjekke hvor mye det vil koste å låne penger til bolig. Det eneste du trenger å vite for å bruke kalkulatoren er hvor mye egenkapital du har til rådighet.

I lånekalkulatoren legger du inn verdi på boligen du kan tenke deg, hva du har i egenkapital og hvor lang nedbetalingstiden skal være. Når du har gjort det kan du leke deg litt med verdiene og se nedbetalingsplan med kostnader måned for måned.

Så mye må du betale tilbake
Penger du låner skal betales tilbake. Når du tar opp et boliglån avtaler du å betale tilbake månedlige beløp som består av renter og avdrag. Prøver du ut forskjellige verdier i lånekalkulatoren, vil du se at du kan få frem en nedbetalingsplan.

Her ser du omtrent hvor mye du må betale i måneden på lånet ditt, og hvordan renter og avdrag endrer seg over tid. Vanlig nedbetalingstid på et boliglån er 25-30 år, men du kan også betale ned lånet raskere.

Prøv deg frem med lånekalkulatoren og se hvordan den månedlige kostnaden endrer seg. Les mer her: Hva betyr en nedbetalingsplan?

Så mye må du ha i egenkapital
Egenkapital er de verdiene du har og som du kan bruke på å kjøpe deg bolig. Det kan enten være penger på bankkonto, aksjesparekonto eller det kan være verdien av eiendom som du eier og kan selge for å dekke deler av verdien på en ny bolig. Eier du bolig er det boligens verdi, fratrukket lånet du har igjen på den som du kan bruke til egenkapital. Forutsatt at du selger boligen.

Du må ha minst 15 prosent egenkapital i forhold til boligens verdi, for å få boliglån. Jo høyere prosentandel egenkapital du har, jo bedre rente kan du få. Det kan derfor være smart å spare seg opp litt penger. Les mer om egenkapital.

Så mye kan du låne
Det er ikke bare egenkapitalen din som avgjør hvor mye du kan låne. Alle banker og finansinstitusjoner er i tillegg pålagt å vurdere hvor mye du kan låne opp mot inntekt, utgifter, total gjeldsgrad og betalingsvilje. Det vil si at det er din totale økonomiske situasjon som avgjør hvor mye du kan låne. Les mer om hvor mye du kan låne.

Denne artikkelen er bestilt av Sparebanken Øst.

Del: