20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Seks tips for en bedre økonomi i høst

ANNONSØRINNHOLD: Når høsten er her kan det være greit å ha kontroll på økonomien. Mange har gjerne et kredittkort som må betales etter sommerens ferie. Høsten byr på kaldere værforhold, som for mange tilsier det høyere strømpriser. Dette er også en tid for deg som ønsker å være tidlig ute med julegaver.

Hvis du ønsker å få en bedre økonomi, kan høsten være en god anledning. Dette er tiden da været gjerne tilsier at du må tilbringe lange dager innendørs. Det kan være lurt å foreta en aldri så liten opprydning i boligen. Kanskje du finner noe du ikke trenger som kan selges. Slik kan du enkelt tjene noen kroner ekstra.

Bruk høsten til å få en bedre økonomi
Høsten er en passende tid for deg som ønsker å forbedre privatøkonomien. Det er ofte bare noen få grep som skal til før du har fått en romsligere økonomi. Mange velger å bruke tid på å sette opp et månedsbudsjett som kan brukes resten av året. Med bedre økonomi, kan du bruke mer tid på ferie og bolig.

Det er ikke alltid like enkelt å få en oversikt over privatøkonomien. Det kan da være lurt å avtale en time hos en økonomisk rådgiver. De fleste banker tilbyr økonomisk rådgivning til privatpersoner. En god oversikt over økonomien er viktig for deg som ønsker en romsligere økonomi i hverdagen.

1. Få bedre oversikt over økonomien
Høsten er en perfekt tid for deg som ønsker å få orden på økonomien. Før du begynner med budsjetteringen, bør du få en oversikt over dine inntekter og utgifter. Dette gjør det enklere å se hva du bruker pengene på i hverdagen. Du kan da planlegge forbruket videre i de kommende månedene.

2. Lag et oversiktlig månedsbudsjett
Når du har fått oversikt over dine månedlige inntekter og utgifter, har du et godt grunnlag for å lage et budsjett. Et oversiktlig månedsbudsjett vil gi deg en pekepinn på hvilke justeringer som må gjøres for å oppnå en romsligere økonomi. Det bør være mulig å følge månedsbudsjettet hele året.

3. Be om bedre lønn på jobben
Mange arbeidstakere er ikke klar over hvilket lønnstrinn de bør ligge på. Det er heller ikke alle som tør å ta dette opp med sjefen. Hvis du mener at du har rett til bedre lønn, bør du snakke med arbeidsgiveren din. De fleste arbeidsgivere tilbyr medarbeidersamtaler der temaer som lønn kan tas opp.

4. Skift til en rimeligere strømleverandør
Høsten er gjerne en årstid som krever mer bruk av strøm. På denne årstiden blir det vanligvis kaldere innendørs. Dette er en av grunnene til at strømutgiftene dine kan gå opp. Du bør derfor undersøke om det kan svare seg å skifte strømleverandør. Du bør også la være å la lyset stå på i rom du ikke bruker.

5. Begynn med regelmessig sparing
Det er ikke alltid like enkelt å sette av noen kroner til sparing i måneden. Det anbefales derimot at du sparer et beløp hver måned. Sparepengene kan plasseres i en bufferkonto som på sikt kan brukes til uforutsette utgifter, ferier og andre fornøyelser. Regelmessig sparing vil sannsynligvis føre til en bedre økonomi.

6. Last ned en smart app på mobilen
I senere tid har stadig flere aktører lansert apper som kan brukes i forbindelse med budsjett og sparing. Det er også mulig å bruke en app når du skal finne gode tilbud og salgsvarer i butikken. En app kan holde orden på dagens handleliste, slik at du unngår å kjøpe mer enn du trenger.

Velg rimelige løsninger hele høsten
Høsten er en fin årstid for deg som ønsker å leve økonomisk. For mange vil dette bety endringer i livsstilen. Når du først har fått en oversikt over utgiftene dine, bør du sørge for at regningene betales innen forfall. Slik unngår du effektivt unødvendige høye gebyrer og kostnader.

Bruk tid på å gå gjennom utgiftene du har i forbindelse med strøm, mobil og forsikringer. Du kan blant annet få rimeligere forsikringer om du samler alt hos samme forsikringsselskap. En økonomisk rådgiver kan bistå deg i å finne rimeligere løsninger om du har boliglån, smålån og kredittkort.

Planlegg det kommende årets budsjett
De fleste tilbringer mer tid innendørs om høsten enn om sommeren. Dette kan derfor være en god anledning til å rydde og sortere viktige papirer. Disse papirene bør lagres i permer eller tilsvarende, slik at det blir enkelt å finne tilbake til riktig informasjon senere. Mange velger å lagre papirer i flere år.

Med en god oversikt over dine budsjetterte utgifter, kan du planlegge neste års budsjett også. Det er derfor en fordel at du har laget et månedsbudsjett du klarer å følge over lengre perioder. Mange velger å tilbringe høstferien på hytta eller tilsvarende. Det kan derfor være en god idé å begynne å spare til neste års høstferie.

Denne artikkelen er bestilt av Malte Media AB i Stockholm.

Del: