28. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Drammen – sjette størst på kryptovaluta i Norge

ANNONSØRINNHOLD: Halvpartene av kryptovalutaeierne i Norge bor i de ti største kommunene, og Drammen er en av dem.

Flere og flere har fått øynene opp for kryptovaluta de siste årene, og det har utviklet seg til å bli et finansielt instrument som er svært vanlig i norske investeringsporteføljer. Dette er i stor grad grunnet trender og tendenser i markedet, og ikke minst den enorme verdiøkningen til kryptovaluta som bitcoin og ethereum. Men hva kjennetegner egentlig disse populære investeringsobjektene?

Fremtidens betalingsmetode
Kryptovaluta er ganske så forskjellig fra vanlig valuta vi er godt kjent med, som kroner og euro. Det er for det første en desentralisert valuta, som betyr at den ikke tilhører noen nasjonal bank eller finansiell institusjon.

Dermed blir den kun regulert av tilbud og etterspørsel, og eventuelle kryptovaluta du eier, kjøper, selger eller bruker vises ikke i din alminnelige bank. Eventuelle transaksjoner er dessuten kostnadsfrie og momentane, som er blant grunnene for at mange mener dette er fremtidens betalingsmetode.

Du kan kjøpe og bruke kryptovaluta på nett, men det aller vanligste er å holde dem som en investering, og vente på en eventuell verdiøkning. Mange ser på den enorme økningen til bitcoin og ethereum, og investerer i krypto for å selv bli med på bølgen.

På knappe 13 år har verdien til en bitcoin økt til 391.744,89 NOK i skrivende stund. Den litt yngre kryptovaluten ethereum er knappe syv år gammel, men har allerede steget til en svimlende verdi av 27.112,91 norske kroner. Det er nok mange som ville fortalt seg selv: Kjøp ethereum, hadde de kunnet forutse den enorme økningen.

Kryptovaluta i Norge
I 2019 meldte 4.700 personer inn formue, inntekt eller tap fra kryptovaluta. Den totale verdien var 166 millioner i inntekter og 1,6 milliarder i formue. Skatteetaten anslår at mellom 190.000 og 235.000 personer i Norge eide krypto ved utgangen av 2019. Nesten halvparten av personene som er identifisert bor i Norges ti største kommuner. Det er disse byene det bor flest kryptoeiere:

• Oslo 14.344
• Bergen 4.244
• Trondheim 3.049
• Stavanger 2.289
• Kristiansand 1.282
• Drammen 1.252

Drammen ligger med andre ord på en sjette plass. Det er beregnet i underkant 60.000 menn og 6.000 kvinner som har en formue eller inntekt fra kryptovaluta. Det vil si at mer enn 90 prosent av dem er menn. Nesten en tredjedel av dem er 29 år eller yngre og vi ser en økende interesse for kryptovaluta i byer der det bor mange studenter.

Denne artikkelen er bestilt av We Digitize i Danmark.

Del: