29. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

En mann er arrestert etter han skøyt flere med pil og bue i Kongsberg i kveld. Det er ikke kjent om det er noen eikværinger som er berørt av hendelsen. (Fotos: Joakim Fjeldli / DRM24)

Flere drept med pil og bue i Kongsberg – gjerningsmann pågrepet

(Oppdatert kl. 00.35 14.10.21) Politiet har bekreftet i kveld at det er fem døde etter hendelsen på Kongsberg onsdag kveld. Men skadeomfanget på de som er skadd er ikke kjent. Politiet utelukker ikke at det dreier seg om terror.
Annonse

Det opplyser politistasjonssjef Øyvind Aas i en pressebrief utenfor politihuset i Kongsberg klokken 20.30, melder DRM24.no.

Gjerningsmannen, som skal ha utført handlingene, er pågrepet. Det pågår ifølge politiet ikke søk etter flere gjerningspersoner, og det skal ikke være mistanke om at flere personer er involvert.

Annonse

Mannen skal ifølge politiet ha brukt pil og bue. Det er ikke meldt om at mannen skal ha brukt andre type våpen.

– Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene, sier Aas.

Ifølge Aas er det flere personer som er døde og flere som er skadd, og fraktet sykehuset i Drammen.

Utelukker ikke terror
På spørsmål om politiet mener det dreier seg om en terroraksjon, vil ikke Aas uttale seg foreløpig.

– Det vil tiden vise, sier Aas.

PST skal imidlertid være koblet inn i saken, og senere onsdag kveld opplyser Politidirektoratet at hele landet er gitt midlertidig bevæpning etter hendelsen.

Et større område i sentrum er fortsatt sperret av på grunn av undersøkelser.

– Årsaken er at gjerningsmannen har beveget seg over et stort område, og at krimteknikere nå jobber i området, sier Aas (bildet).

Ba folk holde seg inne
Ifølge politiet skal hendelsen ha startet inne på matbutikk i sentrum, nærmere bestemt Coop Extra.

Deretter skal gjerningspersonen ha beveget seg videre gjennom sentrum, og skal også ha skutt utendørs.

Detaljene rundt hendelsesforløpet er foreløpig ikke kjent.

Politiet fikk ifølge Aas melding om hendelsen klokken 18.13. Kort tid senere ba politiet folk i området holde seg innendørs via Twitter. De hadde da ikke kontroll på antatt gjerningsperson.

Voldsomt oppbud fra politi og helse
En snau timere senere meldte politiet at en person var pågrepet. Vedkommende er fraktet sentralarresten i Drammen.

Etter hva DRM24 erfarer ble både politihelikopter, redningshelikopter og ambulansehelikopter, samt et tosifret antall politibiler og ambulanser fra drammensområdet sendt til Kongsberg.

Også beredskapstroppen og bombegruppa fra Oslo ble sendt til området, og ankom ved 19.30-tiden.

Kongsberg kommune er varslet og har satt kriseteam, og bistår av oppfølging av de som trenger det.

Lite konkret nytt fra politiet i siste pressebrief – minst fire døde melder sier NRK

NRK meldte tidligere i kveld at det er minst fire drepte i Kongsberg, men politiet vil ikke bekrefte dette eller antall skadde. Øyvind Aas orienterte pressen om den siste utviklingen fem minutter over klokken 22 i kveld, men hadde lite konkret å komme med. Men på siste pressebrief bekrefter Aas at det er fem drepte og to skadde etter at mannen gikk amok med pil og bue eller en armbrøst i Kongsberg sentrum onsdag kveld.

Øyvind Aas bekreftet derimot at gjerningsmannen ble pågrepet kl. 18.47. Men han svarte unnvikende om en politimann skal ha blitt skadet i denne aksjonen slik vitner har fortalt. Han var også unnvikende om politiet skal ha løsnet skudd eller ikke.

Det er altså ingenting som tyder på flere gjerningsmenn i denne saken. Mannen, som er arrestert, er kjørt til politistasjonen i Drammen. Mannen er ikke avhørt og der et ikke oppnevnt noen forsvarer for ham ennå.

Det vil være stor aktivitet av politiet utover natta ettersom det er flere åsteder som skal undersøkes av teknikere.

I siste pressebrief ca. 23.40 opplyste politiet at en av de skadde er en politimann som var ute på handletur i sivil.

Politiet har besluttet midlertidig bevæpning

På grunn av den alvorlige hendelsen i Kongsberg der flere mennesker ble drept og skadet i kveld, blir politiet i Norge midlertidig bevæpnet.

Politidirektoratet har sendt ut en nasjonal ordre om bevæpning. Den er gitt for å øke beredskapen og politiets innsatsevne.

Dette er et ekstra beredskapstiltak. Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet.

Siste oppdatering onsdag kveld

– Nærmere beskrivelse av hendelsesforløpet vil vi komme tilbake til når vi har bedre oversikt over det som skjedde. Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig og omfattende situasjon, og den preger naturlig nok Kongsberg og de som bor her, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt.

Kongsberg kommune har satt sin krisestab for ivaretagelse av de som trenger det.

– Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene. Med tanke på hendelsesforløpet, så er det naturlig å vurdere om dette er en terrorhendelse. Den pågrepne er ikke avhørt. Det er derfor for tidlig å si noe om dette – og hva som var gjerningsmannens motivasjon, sier Aas.

– Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig hendelse som preger Kongsberg og de som bor her, sier Aas.

Politiets tipstelefon er 476 96 400

Udramatisk pågripelse
Selve pågripelsen skal ha gått udramatisk for seg. Videoen viser at mannen kommer gående mot politiet med hendende høyt hevet over hodet mot politiet. Det er DRM24 som melder dette.

Ifølge politiet ble det løsnet flere varselskudd mot gjerningsmannen i forbindelse med jakten på han.

Det bekrefter politistasjonssjef Øyvind Aas.

Det har onsdag kveld blitt spredt minst to ulike videofilmer av dårlig kvalitet i sosiale medier som etter alt å dømme viser pågripelsen av mannen klokken 18.47.

Ifølge TV2 skal den pågrepne mannen være en norsk konvertitt til islam, som har hatt kontakt med norsk helsevesen flere ganger. Det opplyser kilder til kanalen.

Gjerningsmannen skal ikke ha blitt skadet, og ble ifølge politiet fraktet rett til sentralarresten i Drammen etter pågripelsen.

Saken oppdateres torsdag

Del:
Annonse