21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fem personer – fire kvinner og én mann – alle i alderen 50 til 70 år er drept i Kongsberg. Det bekreftet politimesteren i Sør-Øst politidistrikt nå kl. 10.00. (Illustrasjon: Joakim Fjeldli / DRM24)

Drepte de fem etter at politiet mistet mannen av syne

Den 37 år gamle danske statsborgeren drepte med all sannsynlighet de fem personene etter at politiet første gang var i kontakt med ham. Han greide å stikke av og fire kvinner og én mann i alderen 50 til 70 år er drept.
Annonse

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-Øst politidistrikt sa på en pressekonferanse nå klokken 10.00 at politiet har avfyrt varselskudd mot mannen. Men han greide likevel å stikke av fra politiet for deretter å drepe de fem personene. Ifølge politiet er det sannsynlig at alle fem ble drept etter den første kontakten med politiet.

Mannen har tidligere vært i kontakt med politiet. Det er kommet inn bekymringsmeldinger på ham vedrørende radikalisering i forbindelse med konvertering til islam. Det er ikke kommet nye meldinger i 2021, men politiet vil nå sjekke opp den gamle varslene.

Annonse

Politiet etterforsker saken med store styrker for å kartlegge hendelsesforløpet. Det ble også klart på pressekonferansen at politiet selv ble beskutt med piler fra mannen. Det er altså i tillegg til politimannen som ble skutt inne i butikken.

Ber om forsiktighet
Politimesteren per publikum som har delt bilder og videoer fra hendelsen i går kveld om å være forsiktige da det er barn som ser dels voldsomme bilder og filmer og Sæverud mener disse bør slettes av hensyn til familiene som er rammet.

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-Øst politidistrikt sa på en pressekonferanse nå klokken 10.00 at politiet har avfyrt varselskudd mot mannen.

37 år gammel mann siktet for drapene på Kongsberg
Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter at fem personer ble drept og to skadet i Kongsberg sentrum onsdag kveld. Han skal ifølge TV2 ha konvertert til islam.

Mannen er dansk statsborger, men bosatt på Kongsberg. Mannen er en kjenning for politiet fra før og har også vært i kontakt med helsevesenet flere ganger. Hva dette dreier seg om er taushetsbelagte opplysninger som politiet ikke ønsker å kommentere.

Mannen ble fraktet til arresten i Drammen onsdag kveld og er avhørt i løpet av natten. Mannen har fått oppnevnt Fredrik Neumann fra Kongsberg som sin forsvarer.

Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene.

Fem personer ble drept etter en alvorlig hendelse på Kongsberg onsdag kveld. To personer ble skadd og sendt til sykehus for behandling. En av de skadde er en polititjenestemann som var på åstedet på sin fritid.

Det var klokken 18.13 at politiet fikk flere meldinger fra personer i Kongsberg sentrum at en person beveget seg rundt med et våpen, som skal ha vært en pil og bue.

Tiden fra politiet fikk meldingen og kom til stede og til han ble pågrepet var uoversiktlig. Mannen ble pågrepet klokken 18.47, det tok altså noe tid fra første patrulje var på stedet til han ble pågrepet.

– Nærmere beskrivelse av hendelsesforløpet vil vi komme tilbake til når vi har bedre oversikt over det som skjedde. Det sier seg selv at dette er en svært alvorlig og omfattende situasjon, og den preger naturlig nok Kongsberg og de som bor her, sier politiinspektør Øyvind Aas i Sør-Øst politidistrikt.

Politiets tipsnummer er 476 96 400.

Del:
Annonse