17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

John Hammersmark er kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen, men er egentlig en høyt dekorert forsvarsmann og i dag i Norges Rederiforbund. Onsdag snakket han om sikkerhet for bedrifter i Øvre Eiker.

«Kjendis-kaptein» om sikkerhet og forutsigbarhet på Fossesholm

Navnet John Hammersmark sier deg kanskje ikke så mye, men når vi snakker om kapteinen som fant på alle utfordringene i andre omgang av «Kompani Lauritzen» er du kanskje med. Men den høyt dekorerte soldaten kan mer enn å finne på finurlige oppgaver for rekrutter. Onsdag holdt han foredrag for en rekke næringslivsfolk på Fossesholm Herregård.
Annonse

Øvre Eiker Energi hadde fått med seg to skarpskodde og profilerte foredragsholdere i sitt første næringslivmøte i nyere tid. Målet er ifølge informasjonssjef Morten Braarud, å kunne arrangere et slikt seminar én gang i året for å sette aktuelle problemstillinger på dagsorden.

Denne gang var det sikkerhet og forutsigbarhet som var temaet. I tillegg til John Hammersmark, hadde de fått den profilerte sikkerhetseksperten som TV-kanalene stadig bruker – Torgeir Waterhouse.

Annonse

Målgruppen for seminaret var bedrifter på Øvre Eiker og deres ledelse med ansvar for kriseledelse når det uventede skjer. Og at det uventede skjer har vi dessverre sett et tragisk eksempel på de siste dagene.

John Hammersmark (f.v.), ordfører Knut Kvale og daglig leder i Øvre Eiker Energi, Arne Hanto Moen var alle sentralen under selskapets første fagsamling på Fossesholm Herregård onsdag.

Spennende historie
Men før selve foredragene startet, var det Fossesholms historie som sto på timeplanen. Ellen Pauline Steen dro de lange linjene på stedets historie og kunne slå fast at Fossesholm var en stor bedrift og et maktsentrum tilbake i tid.

Hun mente de hadde mye å fortelle næringslivet i distriktet – som også var relevant den dag i dag. Faktisk hadde Fossesholm Herregård stor betydning for utviklingen av Norge og da spesielt den sørlige delen fra Trondheim til Kristiansand. Steen kunne også fortelle at de nå skal bygge en stor hage som vil blir en ny attraksjon og inviterte næringslivet til å benytte seg av denne muligheten.

Ellen Pauline Steen er daglig leder på Fossesholm og hun trakk de lange historiske linjene tilbake til da stedet var et stort maktsentrum i Sør-Norge og den kanskje største bedriften i landet.

Det kan alltid bli verre
Det var ikke akkurat en optimistisk tittel på foredraget til John Hammersmark. Det kan alltid bli verre var en leksjon om hva som skjer med oss mennesker når vi skal prestere – både som individer og som team.

Hammersmark er som sagt kjent fra Kompani Lauritzen, men har lang fartstid i forsvaret både i Norge og i utenlandske operasjoner. Nå er han direktør for sikkerhet og beredskap i Norges Rederiforbund. Kriseledelse og alle former for beredskapsplanlegging er derfor et felt han mener å kunne mye om.

Lokal beredskap satt på prøve
En som virkelig har fått oppleve at beredskap og forberedelser på det utenkelige er viktig, er ordfører Knut Kvale. Som rimelig nybakt ordfører fikk han koronapandemien slengt i fanget – for å si det billedlig.

Han kunne fortelle om en kommune som ikke hadde nødvendig smittevernutstyr og som ble rent ned av mer eller mindre seriøse selgere av slikt utstyr uten å ha noen forutsetning for å vurdere kvalitet og krav.

Selv om kommunen har beredskapsplaner og øver til tider på kriser, slo han fast at de alltid kan bli bedre. Øvre Eiker vil derfor etablere et eget beredskapsråd fra neste år.

– Vi har rimelig god kontroll på hendelser som vind og flom, men pandemi var vi ikke forberedt på og vi er sårbare når det gjelder datasikkerhet, sa han og viste til kommuner som, har opplevd svarte skjermer, en truet vannforsyning og døde telefoner.

Morten Braarud er informasjons- og markedsansvarlig i Øvre Eiker Energi. Han har som mål å arrangere slike fagseminarer én gang i året for lokale bedrifter.

Å gjøre noe med sikkerhet
Det å tenke sikkerhet er en ting – å gjøre noe med det er noe helt annet. Det var budskapet til Torgeir Waterhouse.

– Alle snakker om datasikkerhet, sårbarhet, risiko, trusselbilde med mere, men sikkerhet er for viktig til kun å overlate til sikkerhetsfolk. Dette må inn i styrerommene og i hele ledelsen i bedriftene, sa han.

Ifølge Waterhouse kan bedrifter overleve det meste av kriser, men dersom de mister alle dataene sine, enten det er via angrep utenifra eller av andre grunner, kan de legge ned. Alt annet kan erstattes, mener han.

Torgeir Waterhouse kunne også fortelle om flere sikkerhetstabber som er gjort og om de vi ikke tenker på. Han viste blant annet til Arendalsuka der alt som kunne gå av politisk ledelse og næringsliv var pålogget enten med mobiler eller bærbare maskiner hele tiden. Det å bruke nettverk på slike steder, mente han var en stor risiko som få tenkte over.

Han advarte også små og mellomstore bedrifter om å tenke at de ikke er interessante for hackere rundt om og at de derfor ikke har sikret seg godt nok. Mange har opplevd å bli hacket for at de skal brukes som en mellomstasjon inn til større bedrifter eller organisasjoner.

Torgeir Waterhouse er en kjent foredragsholder og sikkerhetsekspert som TV-kanalene bruker mye. Han snakket om alt fra datasikkerhet til personvern i bedriftene.
Del:
Annonse