19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Wenche Flata og Kaja Hilleren ble tildelt Verdiprisen 2021 under Øvre Eiker Viser Ansikt sitt arrangement i Vestfossen kirke onsdag kveld.

ØEVA: Rørt til tårer da de fikk Verdiprisen for 2021

Wenche Flata i Frelsesarmeen i Hokksund hadde store problemer med å holde tårene unna da hun onsdag kveld ble tildelt Verdiprisen i regi av Øvre Eiker Viser Ansikt (ØEVA). Kaja Hillern fikk også pris, men hun var mer overrasket enn rørt. Dette hadde 21-åringen ikke forventet.
Annonse

Øvre Eiker Viser Ansikt hadde invitert til møte i Vestfossen kirke onsdag kveld. Her var temaet tillit og fellesskap i et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn. Temaet skulle vise seg å bli mer aktuelt enn deltakerne visste da de startet møtet klokken 18.00.

For ikke mange minuttene etter så startet som kjent dramaet på Kongsberg der fem personer ble drept og to såret. Nå viser deg seg at gjerningsmannen, som er identifisert gjennom media som Espen Andersen Bråthen, konverterte til islam og på den måten ble radikalisert.

Annonse

Og det var radikale holdninger, sameksistens og toleranse som sto på programmet da dialogprest i Drammen, Ivar Flaten hadde samtale om tema. I panelet satt Tom Hedalen fra Human-Etisk Forbund, domprost Marte Botne og forstander i det Mosaiske Trossamfunn, Erwin Kohn.

Tillit og fellesskap i et flerkulturelt og flerreligiøst samfunn var temaet under samtalen mellom (f.v.) domprost Marte Botne, Erwin Kohn og Tom Hedalen. Et tema som samme kveld skulle vise seg å være høyaktuelt med den tragiske hendelsen på Kongsberg.

Panelet var stort sett enige om at takhøyden og ytringsfriheten skulle være stor her i landet og at vi må tåle også ytringer som blant annet de Sian står for. Det ble også understreket viktigheten av å ikke snu ryggen til slike holdninger og mennesker, men møte dem slik det ble gjort i Øvre Eiker – nemlig ansikt til ansikt.

De tre i panelet hadde helt forskjellige utgangspunkt. En prest som hadde tatt oppgjør med sin egen kollega som utviklet et fremmedhat. Tom Hedalen som ikke tror på noen som helst av guder og en bosnier som sverger til islam. Selv om de ikke var helt enige om at alle ytringer skulle tolereres, var de enige om at ytringer ikke måtte føre til vold og hat mellom grupper av mennesker.

Rohini Sahajpal på sitar og Ole Jørn Myklebust på trompet og tangenter underholdt med indiske toner som sjeldent høres i en norsk kirke.

Gir «beng» i religion
– Hva er kommunens rolle oppe i dette her, spurte kommunalsjef Trude Andresen etter debatten. Hun kunne fortelle at kommunen egentlig ga «beng» i det som hadde med livssyn å gjøre. Det var innbyggerne hun brydde seg om – uansett tro eller livssyn.

Hu understreket viktigheten av å snakke om utenforskap, ensomhet og det å falle ut av skolen, samtidig som hun sa at det var viktig å ta til motmæle i ulike fora.

– Jeg føler vi er blitt litt for naive. Det er en tøff debatt og veldig mange blir lett krenket. Det er viktig å skille mellom krenkelser og kritikk. Det er et viktig skille, sa hun.

Fikk Verdiprisen
Det var Lasse Haugen som hadde æren av å dele ut Verdiprisen til to verdige vinnere – på hver sin måte.

– Det er en stor glede å kunne dele ut Verdiprisen til to personer som på hvert sitt vis oppfyller fundamentet i Verdimanifestet i både ord og handling. Dette er folk som i sitt virke viser ansikt og tar vare på andre og som tar seg bryet med en konstruktiv meningsutveksling, sa Lasse Haugen i sin innledning før utdelingen.

Wenche Flata fikk prisen fordi hun har vært en drivkraft i Frelsesarmeen i en årrekke.

– Du har vist et stort engasjement for de som trenger å bli sett. Det har handlet om å gi praktisk hjelp, og ikke minst hjertevarme. Du er et forbilde både for den enkelte, og for andre lag, foreninger og trossamfunn. Du har gitt begrepet toleranse en fylde og ordet inkludering et ansikt. Og du har ikke minst vist i praksis hva det vil si å vise mellommenneskelig respekt og forståelse, sa Lasse om prisvinneren, som var tydelig rørt over pristildelingen.

Wenche Flata hadde store problemer med å holde tårene tilbake da hun fikk Verdiprisen av Lasse Haugen.

Kaja Hillern (21) var ikke så rørt, men heller overrasket da hun ble kalt opp til podiet foran et ikke for stort publikum.

– Du tildeles prisen for din evne til å ta et oppgjør med hatretorikk. Dette har du gjort fra tidlig ungdom, og har med det vært en pådriver og et forbilde for konstruktiv meningsbrytning. Og ikke minst har du vært et ansikt på betydningen av at unge mennesker bryr seg, sa Haugen.

Han fortsatte: Du har vist oss verdien av ytringsfrihet som et demokratisk virkemiddel, samtidig som du i stor grad har tatt et ytringsansvar. Det har som vi vet, kostet. Verdiprisen får du også for ditt store engasjement for mennesker som er på flukt – både i handling som frivillig og i ords form som skribent.

Kaja Hilleren er en uredd skribent som har fått mye hets for sine innlegg, og nettopp derfor var hun en verdig vinner av Verdiprisen. Men overrasket var hun.
Del:
Annonse