28. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gjennom den årlige Spill-uka ønsker rådgiver Kris Munthe i Barnevakten å inspirere familier til å samle seg foran skjermen til felles spillglede. (Foto: Barnevakten)

FORELDRE: Sett av én uke til å spille dataspill med barna dine

Barnevakten drar i gang en årlig spill-uke hver høst for å inspirere foreldre til å spille mer dataspill sammen med barna. Avtroppende statsminister er med å promotere høstens spill-uke 18. til 24. oktober.
Annonse

Tiden er inne for å endre holdninger til gaming som noe bare barna gjør, og heller noe familien gjør sammen.

– For å redusere utfordringene på nett, som også oppstår i spill, kan ikke barna overlates alene på denne arenaen. Nettmobbing, pengebruk i spill, uegnet innhold, og ekskludering er eksempler på samhandling i spill som voksne ikke får med seg dersom barna bare sitter alene med skjermen på barnerommet, sier Kris Leslie Munthe, som er rådgiver på spill og apper i Barnevakten.

Annonse

Skal vi lykkes som et samfunn og familier må de voksne mer på banen. Barnevakten med samarbeidspartnere ønsker derfor å veilede foreldre og lærere spesielt denne uken. De lanserer derfor konkurranser, webinarer, undervisningsopplegg og mer, på ideelt grunnlag.

Mer populært enn fotball og turn
86 prosent av alle barn spiller, og kanskje er gaming en av de største fritidsaktivitetene om vi ser på deltakerantall. Det er liten tvil om at spill er blitt en viktig arena for barn og unge og mange barn ønsker også at de voksne skal bli med.

Samtidig viser undersøkelser at foreldre ikke alltid synes det er så enkelt å forholde seg til barn og gaming:

• 56 prosent av foreldre er ofte eller av og til uenige med barnet om tidsbruk på spill.

• 55 prosent av foreldre er bekymret for barnas spilling.

• 8 av 10 foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til barnas spilling.

(Foreldre om Barn og Medier, 2020 og Blå Kors/Ipsos, 2021)

– Det er mange grunner til å oppfordre voksne til å engasjere seg mer i barnas spilling. Det ene er at vi tilbringer mye tid på hver vår skjerm og spill kan være en motsats og en samlende aktivitet for hele familien, sier Munthe.

Å involvere seg positivt kan også forebygge noen av bekymringsfaktorene som øker etter hvert som barna blir eldre.

– Men kanskje viktigst av alt, er tiden vi får sammen med barna. En mulighet for kvalitetstid og nærhet som forsvinner dersom barna bare sitter foran skjermen alene. Det er dessuten enklere å sette gode rammer rundt spillingen når man har vist interesse og fått mer kjennskap i hva det går i, avslutter Munthe.

Del:
Annonse