5. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Julebrusen er blitt en viktig del av julebordet til mange nordmenn, men å selge den i butikkene over to måneder før julaften, mener mange er for tidlig – andre ikke.

Over to måneder til jul – men nå kjøres julebrusen ut i butikkene

Denne uken kjøres julebrusen ut til butikkene. – Noen syns nok det er litt tidlig, men ikke julebrusfansen. De har ventet lenge nok, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard. Hvert år er det diskusjoner om når julevaresalget skal starte.
Annonse

Julebrus, julemarsipan, jule ditt og jule datt. Mange reagerer på at julen synes å starte tidligere år for år, mens andre synes det er helt greit. Men det er altså nesten to og en halv måned til julaften og allerede nå settes de første julevare ut i butikken.

– Ganske umiddelbart vil nok julebrusen ta et godt jafs av bruskategorien, og den siste uken før jul står julebruskategorien for omlag 25 prosent av brussalget. Totalt skal det kjøres ut om lag 10 millioner liter julebrus bare fra Ringnes. Det er ganske vilt, sier Bruusgaard.

Annonse

Mange fans
Interessen for dette særnorske fenomenet er skyhøyt. Og økende. Det er etablert egne fansider på Facebook. Hamar og Lillehammer julebrus har alene 62.000 medlemmer. Og interessen er like stor for Dahls julebrus i Trøndelag. Andre igjen foretrekker den røde varianten til Ringnes julebrus eller Aass fra Drammen.

– Du tuller ikke med julebrusen til folk. Den skal smake likt hvert år og se ut som den alltid har gjort. For mange er den nok en like viktig del av julebordet som ribbe og pinnekjøtt. Det er smaken av jul som nå kjøres ut, legger Bruusgaard til.

Sukkerfritt
I 2016 lanserte Ringnes julebrusvariantene også som sukkerfrie alternativer – i tillegg til den tradisjonelle sukkerholdige varianten. Og de sukkerfrie alternativene spiser innpå originalene – også for julebrus.

– I Ringnes har vi som mål om at 90 prosent av all brusen vår skal være uten tilsatt sukker i løpet av 2022. Med en andel på rundt 87 prosent nærmer vi oss målet, avslutter han. 

Del: