3. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det var i denne gaten de fem ofrene ble drept av Espen Andersen Bråthen. (Foto: Alexander Jansen / DRM24)

Drepte de fem på Kongsberg med stikkvåpen – ikke pil og bue

Politiet har i dag gått ut med ny informasjon i etterforskningen av drapene i Kongsberg sist onsdag. Nytt her er at samtlige ble drept med et stikkvåpen – ikke bil og bue som vi først kunne få inntrykk av.
Annonse

Politiet har til sammen formelt avhørt 60 vitner etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg onsdag 13. oktober der fem mennesker ble drept, og flere ble skadet. Det er også gjennomført rundspørringer, og politiet har til sammen pratet med om lag 140 personer i saken.

Politiet jobber fortsatt med avhør, og det gjenstår ennå avhør av to vitner som var på eller rundt Coop Extra onsdag kveld.

Annonse

– Politiet har tidligere omtalt at det ble brukt en pil og bue av siktede. I tillegg til dette har politiet også beslaglagt stikkvåpen som kan knyttes til handlingene. Detaljer rundt hva slags stikkvåpen det er snakk om kan politiet ikke gi nå av hensyn til vitner og fornærmede som fortsatt ikke er avhørt, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt.

Hendelsesforløpet
Det var onsdag kveld at politiet fikk melding om at en mann skjøt med pil og bue inne på Coop Extra ved Nytorget på Vestsiden i Kongsberg. Inne på butikken ble som kjent en politimann som var til stede på fritiden skadet som følge av skuddene.

Videre er det klart at siktede går ut i Myntgata og nedover Peckels gate. Her skyter han mange piler, også mot folk. Det er også her også pil og bue blir funnet. Når siktede ankommer Hyttegata har han ikke lenger pil og bue.

– Det er i Hyttegata fem personer blir drept med stikkvåpen. Noen blir drept inne i egen bolig, noen ute i det offentlige rom, sier Omholt.

Politiet har tidligere informert om at sykdom framstår som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv for handlingen, dette er fortsatt den sterkeste hypotesen.

– Vi forstår at det er fokus på politiets aksjon og siktedes historie, men vil be om forståelse for at vi må avvente etterforskingen med å beskrive et sikkert hendelsesforløp rundt dette. Det handler både om hva som ligger i motivet for handlingene, og detaljer knyttet til hendelsesforløpet, sier Omholt i en pressemelding.

Etterforskingen videre
Etterforskingen fortsetter i full bredde med ressurser fra hele Sør-Øst politidistrikt og bistand fra Kripos. Etterforskingen er omfattende, og det jobbes blant annet inn mot kartlegging av siktedes motiv og historikk.

Dert gjenstår også avhør av vitner, kontakt med pårørende og fornærmede, innhenting og gjennomgang av videomateriale, kriminaltekniske undersøkelser og digital etterforsking. Det er dedikerte etterforskere på alle disse områdene.

– En av oppgavene framover blir blant annet å kartlegge historikken til siktede, dette arbeidet er prioritert, men vil ta noe tid, avslutter Omholt.

Faksimile fra NRK: Politiinspektør Per Thomas Omholt har måttet forklare seg mange ganger om hendelsene på Kongsberg. I dag ble det bekreftet at gjerningsmannen brukte et stikkvåpen – ikke pil og bue som først antatt.
Del: