25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mandag 1. november arrangerte Oslo og Akershus sivilforsvarsdistrikt Kick-off for uka på Rådhusplassen i Oslo. Statsforvalteren var til stede sammen med justisministeren, direktøren i DSB og ledelsen i Oslo kommune.

Du er en del av Norges beredskap – er du godt nok forberedt?

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? 1. november startet den landsdekkende kampanjeuken om egenberedskap.
Annonse

Målet med Egenberedskapsuka 2021, som varer fra 1. til 7. november, er å gi økt kunnskap om egenberedskap, slik at flere gjør fornuftige forberedelser. Ofte er det ikke så mye som skal til for at du og dine nærmeste blir litt bedre forberedt, skriver Statsforvalteren på sine nettsider.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. De har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempel på et beredskapslager for å klare seg hjemme i minst tre døgn.

Annonse

Hva skjer i Oslo og Viken?
I Oslo og Viken har Samfunnssikkerhets- og beredskapsstaben hos Statsforvalteren i samarbeid med Sivilforsvaret vært pådriver og på ulike måter gitt støtte til kommunale arrangementer. Flere steder i fylket vil det utover denne uka være stands, markeringer og promotering om egenberedskap fra kommunenes side.

Mandag 1. november inviterte Oslo og Akershus sivilforsvarsdistrikt til kick-off arrangement på Rådhusplassen i Oslo. Sivilforsvaret stilte ut utstyr for publikum og det ble holdt innlegg fra flere sentrale personer innen samfunnssikkerhet og beredskap. Frivillige organisasjoner og representanter fra kommuner i Oslo og Viken deltok.

Dette kan fort bli virkelighet dersom strøm- og vannforsyningen svikter. Da er det viktig å være litt forberedt.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?
Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet.

Du er en del av Norges beredskap
Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap.

– Norge er blant verdens mest trygge og stabile land å bo i, men vi må være forberedt på at også vi, og våre familier, kan miste tilgangen på viktige varer og tjenester for en periode, sier direktør Elisabeth S. Aarsæther i DSB.

Dette bør du ha hjemme
Her er DSBs huskeliste til hva man bør ha i hus dersom en krise inntreffer.

9 liter vann per person
To pakker knekkebrød per person
En pakke havregryn per person
Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
Tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
Noen poser tørket frukt, nøtter, kjeks eller sjokolade
Medisiner du er avhengig av
Ved, gass- eller parafinovn til oppvarming
Grill eller kokeapparat som går på gass
Stearinlys, lommelykt med batteri eller parafinlampe
Fyrstikker eller lighter
Varme klær, pledd og sovepose
Førstehjelpspakke
Batteridrevet DAB-radio
Batterier, ladet batteribank og mobillader til bilen
Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
Tørke-/toalettpapir
Litt kontanter
Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/rødsprit til oppvarming og matlaging
Jodtabletter ved atomhendelser

Les mer på sikkerhverdag.no

Del:
Annonse