29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ståle Ask (sittende) og Håkon Ask har mange prosjekter å følge opp og ønsker å styrke bemanningen med ca. 10 elektrikere i nærmeste fremtid.

Feirer 60 år etter tøft korona-år med planer om nyansettelser

Olaf Helge Ask as hadde et tøft år i 2019 da koronaen slo til for fullt. I fjor bedret situasjonen seg, men permitteringer og smitteverntiltak gjorde at de så vidt gikk i pluss. Ståle var dessuten borte i en lang periode på grunn av sykdom. Nå har de feiret 60-års jubileum og skal ansette flere elektrikere.
Annonse

Det var altså i 1961 at Olaf Helge Ask og kona Eva startet opp med henholdsvis elektroinstallasjon og hvitevarebutikk i Brodtkorbgården – bedre kjent som der Gullsmed Tande holdt på i en årrekke. Nå er stedet for lengst gjort om til sushi-restaurant med stor suksess. Men det var altså her Ask-eventyret startet.

Men lokalene ble raskt for små og i 1984/85 flyttet de til dagens lokaler i Tangengata. Eva fikk den ene delen av bygget til sin lampeforretning, Olaf Helge fikk større kontorlokaler og et skikkelig lager i kjelleretasjen. Da Eva ble pensjonist ble butikken lagt ned, men den dag i dag kommer folk og spør etter lamper og reparasjoner.

Annonse

Tok over firmaet
Det er i dag Ståle Ask som eier 98 prosent av firmaet sammen med sønnen Håkon og datteren Tonje som medeiere med én aksje hver. Erik Bakken er daglig leder for selskapet, som i fjor omsatte for vel 84 mill. kroner og med 60 ansatte.

Bedriften har startet omprofilering av selskapet etter at Olaf Helge Ask døde på begynnelsen av året. Nå blir det Ask elektro som vil være den nye merkevaren. Men folkene og jobbene endrer seg ikke. Det er fortsatt mulig å få gjort jobber til en tusenlapp eller to – til store prosjekter som de bedriften nå har et par av i Oslo til hver 30 mill. kroner.

Men det er noen utfordringer i tillegg til koronaen. Nå trenger de flere folk. Men elektrikere vokser ikke på trær og derfor har de satset mye på egne lærlinger. Hvert år tas det inn tre til fem nye lærlinger og bedriften har i dag 11 på kontrakt.

Det er en stor bilpark som må til for å holde alle elektrikerne i gang.

Vil ha nye lokaler – men ikke flytte
Lokalene i Tangengata er greie nok, men store lastebiler i trange gater og med stadig flere boliger rundt dem, er ikke plasseringen ideell. Derfor er de hele tiden på utkikk etter nye lokaler, men det skal være i Hokksund.

– Vi har ingen planer om å flytte herfra, sier Ståle Ask, som bokstavelig talt er født og oppvokst på Nøste hvor både bedrift og hjem har ligger i alle disse årene.

Mange oppdrag og stor aktivitet
I fjor omsatte Olaf Helge Ask as for vel 84 mill. kroner og fikk et resultat etter skatt på 91.000 kroner. Året før – altså året da det meste stanset opp på grunn av koronaen – var omsetningen på 77,9 mill. kroner, men resultatet ble minus 4,4 mill.

– Vi måtte betale ut mye i lønn i forbindelse med ulike permitteringsordninger og lønnskostnadene ble uforholdsmessig høye i forhold til omsetning, sier Ståle Ask.

Etter at Olaf Helge Ask døde på begynnelsen av 2021 blir det nå en omprofilering til Ask Elektro. Slik blir bilene dekorert fremover.

Men nå er altså situasjonen annerledes selv om det også på vårparten i år ble noen runder mer permitteringer. Om ikke noe uforutsett skjer med hensyn til pandemien, vil de komme ut godt på plussiden i 2021.

Fro det mangler ikke på oppdrag. Nå holder firmaet på med to store oppdrag i Oslo som hvert betyr en omsetning på rundt 30 mill. kroner.

Det mangler heller ikke på nye anbud og andre oppdrag – både lokalt og innover mot og i Oslo. Men prisene er presset. En viktig del av virksomheten dreier seg også om service på ferdige installasjoner. Men det er boligbygging som tar det meste lokalt og Harakollen har betydd mye for selskapet.

Frykter for vareleveranser
Den største utfordringen som denne, og mange andre bransjer har for tiden, er en sikker vareleveranse. Når det gjelder ulike plastprodukter de bruker i sine installasjoner, er det nesten umulig å få tak i deler.

I tillegg har prisen på mange produkter økt uforholdsmessig. Stadig strengere krav til dokumentasjon bidrar også til økte kostnader.

Fest for hele firmaet
For kort tid siden var det 60-års jubileumsfeiring på Sundvollen hotell. Her var hele staben med følge samlet til en skikkelig fest. Sist det var en slik stor samling var i forbindelse med 50-års jubileet.

Dette er ifølge Håkon Ask er begivenhet som det settes stor pris på – ikke bare av de ansatte, men også ektefeller og partnere.

Daglig leder Erik Bakken (t.v.) og Ståle Ask under jubileumsfeiringen på Sundvollen.
Fra festmiddagen på Sundvollen hvor firmaet feiret sitt jubileum.
Del:
Annonse