12. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fire personer mistet livet i trafikken i november – to menn og to kvinner. (Illustrasjon)

Fire personer mistet livet i trafikken i november

Totalt har 80 personer omkommet i trafikken hittil i år. Det er en liten nedgang fra samme tidspunkt i fjor hvor 83 personer hadde mistet livet. I november har tre bilførere og én MC-fører mistet livet. Det var to menn og to kvinner som omkom.
Annonse

– Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken. Vi er fortsatt et godt stykke fra visjonen om null drepte og hardt skadde i trafikken, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk.

Nedgang i Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland
Sammenlignet med i fjor er det en nedgang i antall omkomne i Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Vestfold og Telemark har fem personer omkommet i trafikken hittil i år, mens det i fjor på samme tidspunkt var 12. I Nordland er tilsvarende tall tre i år mot åtte i fjor, og i Oslo har én person omkommet i år mot fem i fjor.

Annonse

Viken er det fylket med flest omkomne med 21 personer så langt i år, som er økning fra 19 i fjor. Viken er også det fylket med desidert flest innbyggere i Norge. Det har også vært en økning i Vestland og Troms og Finnmark, som begge hadde seks omkomne på samme tidspunkt i fjor mot 10 i år.

Nå er vinteren her
Vinteren er kommet for fullt flere steder i landet. Det betyr at vi nå vil møte mer krevende forhold i trafikken.

– Vi er inne i mørketiden hvor det kan være både glatt og vått og det er mørkt. Det har negativ effekt på bremselengde og på hvor tidlig vi oppdager farlige situasjoner. Nøkkelen her er først og fremst fart. Er du ekstra oppmerksom og holder farta nede er det langt mer sannsynlig at du unngår farlige situasjoner, sier Johansen.

– Det er flere andre faktorer som er viktig vinterstid. Gode vinterdekk og lys er en selvfølge, både for bilister og syklister. Men også fargerike klær, refleks og sykkelhjelm er viktig. I tillegg er vi opptatt av at vinterdrift som brøyting og strøing er i henhold til retningslinjene, både på veier og fortau, sier Johansen videre.

Del:
Annonse