4. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Spredningen av omikron-varianten får mange reiselystne til å få kalde føtter. (Foto: Scanpix)

Forsikringsselskap: – Det er UD som sitter på fasiten om du kan reise eller ikke

Norges største reiseforsikringsselskap opplever nå en kraftig økning i antallet henvendelser. Omikron-spredningen skaper frykt og usikkerhet, og rådene fra myndighetene spriker.
Annonse

Mange nordmenn har bestilt reiser som skal finne sted i ukene frem mot jul og nyttår, og er nå usikre på hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

– Vi ønsker å gi råd til kundene så godt vi kan. Men svaret på hvorvidt de skal reise eller holde seg hjemme er det UD som har. Det er deres reiseråd forsikringsdekningen støtter seg på, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If Europeiske Reiseforsikring.

Annonse

– Vi får nå høre at mange er forvirret fordi myndighetene ikke gir noe entydig råd med tanke på utenlandsreiser. FHI uttaler på sin side at det kanskje er tryggest å holde seg hjemme fordi nye tiltak stadig innføres. Parallelt med dette blir det foreløpig ikke innført nye reiseråd fra UD. Det gjør ikke ting enkelt for de reisende, sier Handeland.

Nordmenn med kalde reiseføtter
Det er UD som har grunnlaget for å si hvor det er trygt for nordmenn å oppholde seg og ikke. Per nå er det kun utstedt pandemi-relatert reiseråd for land i den sørlige delen av Afrika.

– Så lenge det ikke foreligger et offisielt reiseråd for et land eller område, kan du reise dit med gyldig forsikring. Og vi står klare til å hjelpe til dersom det uforutsette skulle skje, enten det er koronasykdom eller mer tradisjonelle hendelser. Partnerne våre ute i verden melder om god kapasitet, sier han.

Mange av de som tar kontakt har spørsmål om hva som dekkes dersom de ønsker å avbestille reisen sin.

– Dersom det foreligger et reiseråd fra UD på landet du skal reise til når det er 72 timer eller mindre til avreise, får du dekket avbestillingskostnader du blir sittende igjen med selv. Men avbestilling grunnet smittefrykt, som mange nå kjenner på, er ikke dekket. Det kan være en god idé å kontakte fly- eller reiseselskapet ditt og sjekke hvilke muligheter du har, sier Andreas Handeland.

Dersom du vurderer å bestille en reise nå, anbefaler If Europeiske Reiseforsikring at du velger fleksible flybilletter. I tillegg er det lurt å ikke forhåndsbetale for billetter til arrangementer som konserter, fotballkamper og lignende, da dette ikke dekkes ved en avbestilling.

Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If Europeiske Reiseforsikring. (Foto: If)
Del: