25. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kjøp kryptovaluta med disse betalingsmetodene

(ANNONSØRINNHOLD) Vurderer du å kjøpe kryptovaluta, men er usikker på hvordan du går frem? Her vil du kunne lese om de ulike betalingsalternativene som finnes, samt hvilke fordeler og ulemper hver av de fører med seg.

Før vi går videre er det viktig å nevne følgende: Finanstilsynet stiller egne krav til de som vil tilby denne typen tjenester i Norge. Skal du først kjøpe kryptovaluta er det alltid lurt å holde seg til en lisensiert børs.

Den raskeste metoden er å kjøpe kryptovaluta med et bankkort (f. eks Visa eller Mastercard), noe du kan lese mer om på kryptografen.no.

I neste avsnitt ser vi litt nærmere på bankbetaling og hvilken innvirkning det har på kjøpsprosessen.

Bestem hvordan du vil sette inn penger
Hvordan foretrekker du å sette inn penger når du skal kjøpe kryptovaluta? Hos majoriteten av markedsplassene i Norge tilbys kun bankoverføring som innskuddsmetode.

Bankoverføring er billig, enkelt og sikkert. Ulempen er at det til gjengjeld kan ta lang tid. I Norge fungerer kun bankoverføringer på ukedager, og heller ikke i løpet helligdagene.

Det er ikke uvanlig å måtte vente alt fra 2-3 dager før innskuddet krediteres hos kryptobørsen. Velger du børser i utlandet kan det ta enda lenger tid.

I tillegg må kryptobørsen sette inn pengene raskt på sin side. Enda overføringen sendes samme dag er det ikke sikkert pengene står på konto før 1-2 dager etterpå.

Ergo: For de som ønsker å kjøpe kryptovaluta raskt vil ikke bankinnskudd være en foretrukket metode.

Ikke mulig å kjøpe kryptovaluta med Vipps
Vipps er blitt Norges desidert mest populære betalingsmetode. Vi sender penger til venner, familie og bekjente på noen få sekunder. Dessverre er det ikke mulig å benytte seg av tjenesten for å kjøpe kryptovaluta.

Vipps valgte for en tid tilbake å oppdatere vilkårene sine. De inkluderte her et forbud mot å benytte tjenesten til det øyemed å betale for kryptovaluta. Derfor er det heller ikke listet opp som noen betalingsmetode hos norske kryptobørser.

Kort og PayPal er enklest
Når det gjelder brukervennlighet og effektivitet vil PayPal eller kortbetaling være lettest å bruke.

Derimot er det kun én kryptobørs som lar kunder i Norge kjøpe kryptovaluta med disse metodene. Den viktigste fordelen er at det kun tar noen minutter å gjennomføre et innskudd. Så fort pengene står på konto er du klar til å kjøpe kryptovaluta for de pengene som ble satt inn.

Ulempene med kort – det koster mer i gebyrer
Bruker du debetkort eller kredittkort vil børsen legge til et gebyr på alt fra 1-4 prosent av kjøpesummen, avhengig av hvilket kort du benytter deg av. Det er en stor ulempe, da du allerede har tapt et vesentlig beløp før du har kunnet kjøpe kryptovaluta.

Det samme gjelder hvis du kjøper kryptovaluta med PayPal. I realiteten er det kun en betalingsløsning som lar deg oppbevare verdier eller handle ved hjelp av lagrede kortnumre. Derfor vil de samme gebyrene trekkes fra hvis kortbetalingen «routes» via PayPal.

Hvorfor trekker de fra så høye gebyrer?
En vanlig misforståelse er at selgeren krever inn gebyret som en ekstra profitt. I realiteten er det kortselskapet og utstederbanken som krever inn disse gebyrene fra selgeren. Benyttes PayPal vil det i tillegg legges til et lite ekstragebyr, som er selskapets profitt.

Et annet problem med å kjøpe kryptovaluta med kort er risikoen for svindel. Hvis noen stjeler et betalingskort vil de kunne kjøpe kryptovaluta og deretter trekke ut pengene fra børsen. Da er det heller ikke mulig å få pengene tilbake.

De høye gebyrene er ment å gi ekstra beskyttelse

Øvrige betalingsmetoder
Utenom å kjøpe kryptovaluta med kort, bankinnskudd eller PayPal så finnes det øvrige betalingsmetoder. Det inkluderer blant annet Skrill, Amex, Klarna, Sofort og Netteller.

Slike betalingsløsninger er langt mindre vanlige å bruke i Norge. Her vil det også tilkomme ekstragebyrer, som kan koste en vesentlig andel av kjøpet.

Oppsummering
Billigste måten å kjøpe kryptovaluta: Bruk av bankoverføring vil alltid være den billigste løsningen, særlig hvis du overfører til en børs innad i Norge. Da kan du forvente å betale maks 50 kroner, noe som også inkluderer uttak av pengene på et senere tidspunkt.

Kjappeste metode for å kjøpe kryptovaluta: Den raskeste løsningen vil alltid være bruk av visa, Mastercard eller andre debet/kredittkort. Betalingsmetoden kan brukes i samsvar med PayPal hvor informasjonen er forhåndslagret.

Denne artikkelen er bestilt av Fennecs Media LLC.

Del: