27. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Juledekorasjoner er ved siden av kjøkkenet en av de hyppigste grunnene til at det brenner i julen. (Foto: Tryg)

Julaften er «verstingen» når det gjelder branner i private hjem

Desember er den brannfarligste måneden i året, og julaften i fjor var dagen med flest branner i desember, viser brannskadestatistikken. 26 brannhendelser fant sted på julaften i fjor, mens det var hele 81 i romjulen.
Annonse

– Adventstiden, julen, romjulen, men kanskje spesielt julaften er preget av forberedelser og mye bruk av åpen ild og levende lys. De fleste branntilløp starter ved komfyren på kjøkkenet, og julaften tilberedes det mye fet julemat i grytene. Familier samles og det er fort gjort å glemme komfyren noen sekunder. For de som rammes av brann i julen er det ekstra tragisk, og vi oppfordrer alle til å utvise forsiktighet med spesielt ild og levende lys, samt aldri forlate kjøkkenet under matlaging, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Kraftig økning bekymrer
I fjor registrerte forsikringsbransjen over 27.000 skader etter brann i private hjem, til en kostnad på over 2,5 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge. Hittil i år har både antall og kostnader økt kraftig med opptil 15 prosent.

Annonse

– Økningen bekymrer oss, og tendensen med at det brenner oftere i desember ser vi også i år. De siste fem årene har antallet branner i desember vært hele 17 prosent høyere enn resten av året. Når vel halvparten av alle branntilløp starter på kjøkkenet er det naturlig å se det i sammenheng med at vi tilbringer mye av advents- og juletiden med å lage mat hjemme. Men vi ser også branntilløp i forbindelse med åpen ild som stearinlys, ofte i tilknytting til juledekorasjoner, sier Brandeggen.

45 personer mistet livet i brann i fjor. Hittil i år har 38 personer omkommet i brann, fordelt på 21 menn og 17 kvinner, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB.

Gode råd for en brannsikker juletid:
• Vær forberedt på at det kan brenne.
• Test røykvarslerne jevnlig, ha seriekoblete røykvarslere.
• Gjør deg kjent med hvor slokkeapparatet er og hvordan det virker.
• Gjennomfør brannøvelse, lær barna rømningsveiene.
• Skru av elektrisk julebelysning om natten, og når du ikke er hjemme.
• Gå aldri fra levende lys, sjekk at alle levende lys er slukket.
• Unngå lysmansjetter og brennbar pynt.
• Sjekk det elektriske anlegget, ikke overbelast strømnettet.
• Vær forsiktig med å bruke for mange skjøteledninger og unngå store floker.
• Slå av komfyr, vaskemaskin og tørketrommel når du sover eller er ute.
• Unngå tørrkoking, bruk komfyrvakt.
• Ved brann, husk denne rekkefølgen: Redde – Varsle på 110 – Slokke.

Del:
Annonse