25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

2022 blir siste året elbiler er fullt fritatt fra moms. NAF mener moms bør innføres gradvis og på de dyreste elbilene først. (Foto: NAF)

2022 blir det siste året for å kjøpe avgiftsfri elbil

- Vil du kjøpe elbil uten avgifter er 2022 siste sjanse. Det sier Thor Egil Braadland i NAF. Han advarer likevel mot momssmell for biler som ikke leveres før i 2023. Samtidig taper staten milliarder på avgiftsfritakene.
Annonse

Politikerne har lenge ønsket å innføre moms på de dyreste elbilene. Braadland sier at elbilen blir momsfri ut hele 2022, men at forbrukerne må regne med at det blir moms på elbiler fra og med 1. januar 2023.

– Momsen kommer, men det kommer ikke til å gå fra avgiftsfritak til 25 prosent på ett år. Regjeringen har lovet og varslet moms på den delen av beløpet for en elbil som overstiger 600.000 kroner, så det må vi regne med fra 2023, sier han.

Annonse

Kamp mot full moms på elbil
Braadland sier at moms på elbiler på sikt er uunngåelig, men at det har vært en kamp mot klokka om når og hvordan denne skal innføres.

– Når momsen først skal innføres for elbiler er det greit at de venter til neste år, og tar de dyreste bilene først. 2022 hadde vært for tidlig, med tanke på at utvalget må opp og prisene enda mer ned før vi kan snakke om at elbilen er fullt ut konkurransedyktig, sier han.

NAF har ment at så lenge myndighetene vil ha ned utslippene fra bilparken er det bedre å beholde elbilen momsfri enn å øke drivstoffavgiftene massivt.

– Så langt har vi fått gjennomslag for dette, og det er vi fornøyde med, sier Braadland.

Leveringstrøbbel kan føre til momssmell
Braadland advarer likevel mot at noen få bilkjøpere risikerer å få en momssmell på en bil de bestiller i 2022.

– Det har som kjent vært leveringsproblemer på en del modeller i høst. Om dette fortsetter langt inn i 2022 kan vi altså risikere at en elbil som er bestilt i 2022 ikke leveres før i 2023. Det er momsreglene på det tidspunktet du får bilen som gjelder – ikke når du bestiller den, advarer Braadland.

Han råder folk som bestiller ny bil i 2022 om å bruke bilbransjens standardkontrakt, som gir deg rett til å heve kjøpet om den samlede prisøkningen blir større enn seks prosent.

Fakta: Avgifter på elbiler i 2022:
• Ingen kjøpsavgifter på elbiler. Alle bensin- og dieselbiler, inkludert ladbare hybrider, har flere 10.000 kroner i kjøpsavgifter i tillegg til moms.

• Ingen moms på elbiler. Alle andre biler har 25 prosent moms.

• Trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift): 8,15 kr per døgn / 2.975 kroner per år for elbiler. Det er samme nivå som for en bensinbil.

• Omregistreringsavgift (ny ordning fra 2022, gjelder brukte elbiler): 1.670 kr for nyere biler (2019 og nyere), 1.009 kr for eldre elbiler (2010-2018). Dette er en fjerdedel av nivået for en bensinbil.

• Opp til halv takst i bomstasjoner.

Ifølge Nettavisen er et anslag på samlet skattefordel for elbiler i skatte- og avgiftssystemet beregnet til 19,2 milliarder kroner i 2020. Det skriver Finansdepartementet i statsbudsjettet for 2021. Dette er altså tall som er ett år gamle nå og er sannsynlig langt høyere med et rekordhøyt elbilsalg i 2021.

Del:
Annonse