18. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Styret i Buskerud AP med Martin Kolberg i spissen har i kveld gått inn for en oppløsning av Viken fylkeskommune. (Foto: Alexander Jansen / DRM24)

Buskerud AP vendte tommelen ned for Viken

Arbeiderpartiets fylkeslag med Martin Kolberg i spissen kan ha gitt dødsstøtet til storfylket etter sitt vedtak tirsdag kveld.
Annonse

Arbeiderpartiet befinner seg på vippen når fylkesrådet skal ta en endelig beslutning om oppløsning av Viken og reversering til gamle Buskerud, Akershus og Østfold i slutten av februar, melder DRM24.no.

Hva Arbeiderpartiet til slutt lander på, bestemmes imidlertid av vektskåla internt i Viken AP, hvor de tre gamle fylkeslagene har ulik mandatfordeling.

Annonse

Styret i Buskerud AP sin innstilling tirsdag kveld kan sånn sett være med å avgjøre fremtiden til organiseringen av fylkeskommunen.

– Vi er veldig tydelig på dette. Styret er samstemt: Vi går inn for oppløsning av Viken, sier styreleder Martin Kolberg til NRK.

Styret leverte sin innstilling, med kun én stemme imot, før saken for Buskerud AP sitt vedkommende blir avgjort i et representantskapsmøte 18. januar.

Også Østfold AP har gått for oppløsning, mens Akershus AP vil beholde Viken.

– Et valgløfte
Kolberg viser til at partiet gikk til valg på oppløsning og dermed har en kontrakt med velgerne.

– Vi har fått et nytt stortingsflertall. Det har invitert oss til å si nei til Viken. Det ønsker Buskerud Arbeiderparti å innfri slik vi lovet ved valget, sier AP-nestoren til NRK.

Han påpeker også at det er strukturelle og økonomiske argumenter som taler for en reversering.

– Jeg gjør tungt oppmerksom på at de utfordringene som skisseres for det nye Buskerud, for da å bruke et sånt uttrykk, de vil vi også møte i det etablerte Viken, sier Kolberg.

Han forventer at staten tar regninga som en forutsetning for vedtaket.

– Og sørger for at Buskerud får en tilstrekkelig økonomi slik at vi kan levere det vi skal, sier Kolberg til NRK.

Del:
Annonse