29. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Antallet ruskjørere gikk ned i fjor, men det kan skyldes lavere kontrollvirksomhet grunnet pandemien. Det er likevel 26 førere som blir tatt for ruskjøring – hver dag. (Illustrasjon)

Mye ruskjøring i 2021 – 26 førere anmeldt hver eneste dag

Ferske tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at hele 9.578 bilførere blåste til rødt i 2021. Det tilsvarer 26 rusanmeldte førere hver eneste dag. Det er likevel en nedgang fra året før.
Annonse

Sammenlignet med 2020, er det en nedgang på 790 anmeldte totalt. Det har vært størst nedgang i Sør-Øst-politidistrikt med 264 færre rusanmeldte. Øst og Sør-Vest politidistrikt er de to eneste politidistriktene som har hatt en økning, henholdsvis på 76 og 34 anmeldte.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, mener at politiet gjør et godt arbeid ute på våre veier, men minner om at antall anmeldte kun representerer toppen av isfjellet. 

Annonse

– Ruskjøring er et stort problem i samfunnet og veikantundersøkelser tyder på at det hver eneste dag kjøres rundt 200.000 km der bilføreren er alkoholpåvirket, sier generalsekretær Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk. 

– En fjerdedel av dødsulykkene i trafikken skyldes at fører er påvirket, og vi når ikke nullvisjonen om null drepte og hardt skadde før vi har fått bukt med ruskjøringen, konstaterer hun.

Aldersgruppen 25 – 34 år er aller verst, og de mellom 35 – 44 år følger på. 9 av 10 rusanmeldte er menn.

– Det er forstemmende at voksne folk ikke tar inn over seg konsekvensene av å kjøre ruspåvirket, sier Kristoffersen.

De tre siste årene har totalt 84 personer mistet livet i trafikken grunnet ruskjøring. Mange av disse er helt uskyldige ofre, som mister livet fordi en annen har tatt et uakseptabelt valg.

Tips politiet ved ruskjøring
Tips fra publikum utgjør normalt halvparten av de som politiet tar, men i fjor gjaldt det langt flere siden politiet ikke kunne gjennomføre vanlige ruskontroller grunnet pandemien og smittevernhensyn.

Kristoffersen er tydelig på at vi også i året som ligger foran oss, må hjelpe politiet for å forhindre fyllekjøring.

–Det er flott at publikum tipser politiet og det er bedre at du tipser en gang for mye. Sammen kan vi skape tryggere rammer i trafikken, avslutter hun.

Ring 112 når du vil tipse om en som tenker å kjøre i fylla eller hvis du observerer mistenkelig kjøreatferd. 

Del:
Annonse