– Svært mange blir nå sittende i karantene. Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Forskriftendringen gjelder fra og med midnatt, natt til 26. januar, og gjelder uavhengig av vaksinestatus.
Slik blir reglene:
Smittekarantene på 10 døgn kan erstattes med:
• Daglig testing i 5 døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
• Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i 11 døgn (6 døgn i den smittedes isolasjonsperiode pluss 5 døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
• I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i 10 døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
• Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
• Ved symptomer skal du holde deg hjemme og teste deg.
Personer som ikke følger testregimet må være i karantene i 10 døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst 7 døgn etter siste nærkontakt.
Personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder er unntatt fra smittekarantene. I tillegg videreføres de særskilte unntakene som gjelder for bl.a. personell i kritiske samfunnsfunksjoner.
– Justeringen er helt nødvendig for å kunne opprettholde et forsvarlig nivå på helse- og omsorgstjenestene og andre viktige samfunnsfunksjoner med den smitteøkningen som er forventet. Det er også forholdsmessig å erstatte karantene med testing, når vi har kunnskap om at omikron gir mindre alvorlig sykdom enn de tidligere virusvariantene, sier Kjerkol.
Behovet for tester
Det samlede behovet for selvtester vil øke som følge av denne endringen, og på grunn av kraftig økning i antall smittede.
– Med det store behovet for selvtester framover, vil det kunne bli behov for endringer i anbefalt prioritering for bruk av selvtester, slik at de får størst effekt mot smittespredning i samfunnet. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd om prioritering av tester for kommuner, disse vil bli kommunisert ut til kommunene. Jeg har også bedt om at Helsedirektoratet starter en anskaffelsesprosess av flere selvtester, sier Kjerkol.
Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Gratis tester
Den 13. januar varslet Regjeringen at smittekarantene for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære skulle erstattes med daglig testing når kommunene hadde på plass nok selvtester og et system for utlevering. Kommunene har fått beskjed om å være klare til 26. januar med dette. Selvtester som benyttes for å erstatte smittekarantene skal tilbys gratis av kommunen.
– Flere kommuner har ikke fått så mange tester som forespeilet på grunn av forsinkede leveranser til landet. Samtidig er det mange kommuner som melder at de både er klare for og har et sterkt behov for å gå over til et testregime som erstatning for karantene. Sammen med tydelige råd om prioriteringer for bruk av selvtester og endrede anbefalinger om bruk av PCR-tester, og nyanskaffelse av flere selvtester, mener jeg at dette gir et godt grunnlag for å iverksette foreslåtte endringer straks, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
Ingen smittekarantene for øvrige nærkontakter
Smittekarantene for nærkontakter som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære den smittede ble opphevet den 13. januar. Personene anbefales å teste seg 3 og 5 døgn etter nærkontakten, og det anbefales god symptomobservasjon i 10 døgn. Ved symptomer skal du holde deg hjemme og teste deg.
Les mer på regjeringens nettsider om endringer i TISK-strategien
Prioriteringsrekkefølge for tester:
1. Personer med symptomer2. Test ved kjent eksponering a. Test i stedet for karantene av husstandsmedlemmer/tilsvarende næreb: Øvre nærkontakter
3. Annen screening etter smittevernfaglig vurdering
a. Test av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner (som inkluderer helsepersonell)
b. Jevnlig testing
FLERE SAKER
NAF: – Ikke følg etter skadet vilt – tenk egen sikkerhet
39 personer druknet i sommer – ingen i Buskerud
Bli med på å gjøre en forskjell for naturen denne helgen