20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nora kom til verden i august i fjor og er således ikke alene om å få dette navnet. Denne lille frøkna har Elisabeth som mellomnavn og den kombinasjonen er det bare 88 av i Norge. (Foto: Privat)

Nora på navnetoppen for jenter – bibelske guttenavn dominerer

Nora og Noah var navnene flest nyfødte barn fikk i 2021. Navn fra bibelen fortsetter å prege guttenes liste, og for begge kjønn er det flere spennende navn som klatrer oppover. Det er Statistisk Sentralbyrå (SSB) som holder oversikten på dette.
Annonse

402 nyfødte gutter fikk navnet Noah eller Noa i 2021. Det er første gang navnet troner helt på toppen av listen.

– Noah er relativt nytt, hvert fall som motenavn. Det første året det var 10 gutter som fikk navnet Noah i Norge, var så sent som i 1997, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø i SSB.

Annonse

Først de siste årene har navnet virkelig skutt fart. Siden 2016 har Noah vært på topp 10-listen hvert år, men aldri helt på toppen. Navnet føyer seg inn i rekken av en bibelsk bølge på guttesiden.

– Bibelnavnene har økt i popularitet de siste 15 årene. Det er imidlertid ingenting som tyder på at det har noe med religiøs vekkelse i Norge å gjøre. Mye av årsaken er trolig at mange gamle navn av denne typen nå rett og slett er modne for en renessanse, sier Anders Sønstebø.

På topp 10-listen finner vi bibelnavnene Lucas (4. plass), Isak (5. plass), Filip (8. plass) og Jakob (9. plass). Litt lenger ned på listen finner vi også Kasper, Elias, Tobias, Johannes og Mathias – alle navn fra bibelen og blant de 20 mest populære navnene i fjor.

Isak og Aksel er nykommere på guttenes topp 10-liste. De dyttet ut Liam og Henrik fra 2020-topplista.

Nora tar øverste pallplass nok en gang
409 nyfødte jenter fikk navnet Nora i fjor. Nora var toppnavnet på jentelista allerede i 2012, og har siden ligget på 1. eller 2. plass hvert år sammen med Emma.

Også i 2021 kom Emma på 2. plass, tett fulgt av Sofie på 3. plass.

– Nora er det nest mest brukte navnet i Norge etter årtusenskiftet, etter Emma, sier Anders Sønstebø.

Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a». Populariteten fikk muligens også god hjelp av NRK-serien SKAM for noen år siden, der en av hovedpersonene het Nora.

Mer enn halvparten av nyfødte jenter nå får et navn som slutter på a. I 1947 var andelen 12,5 prosent.

Se listen over topp 50 navn for gutter og jenter i 2021 her.

Klatrere – jenter
Det er ingen tvil om at topplistene engasjerer, men det er også spennende å se hvilke navn som har gjort de største byksene oppover listene i året som gikk.

I 2020 gjorde Hedvig et kjempehopp fra 70. til 40. plass. Én teori var at mange som var barn da Harry Potter-bøkene og -filmene kom, selv er i en alder hvor de stifter familie nå. Hedvig er som kjent Harry Potters ugle.

– I år har det kommet et tilskudd som forsterker teorien. Hermine har nemlig hoppet 21 plasser opp på listen, fra 69. til 48. plass, sier Anders Sønstebø.

122 jentebabyer fikk navnet i 2021. Hermine er en av hovedpersonene i den norske oversettelsen av Harry Potter-universet.

– Navnet som peker seg ut aller mest på jentesiden er imidlertid Ellie. 163 jentebarn fikk navnet i 2021, som er 50 flere enn året før, sier Anders Sønstebø.

Det gjorde at Ellie hoppet fra 52. plass i 2020 til 32. plass i 2021. Også Mie og Mille har klatret godt oppover.

– Blant klatrerne hos jentene finner vi i tillegg Alma, Ada, Klara og Iben som har fått mange nye navnesøstre, sier Anders Sønstebø.

Les også: Uvanlige navn – før og nå

Klatrere – gutter
På guttesiden har det vært større endringer på topplisten det siste året enn hos jentene. Blant annet har de lenge svært populære navnene Jakob, Filip og Henrik (de har navnebrødre som løper fort) falt markant. Jakob, som var toppnavnet i fjor, falt ned til 9. plass i år.

Til gjengjeld har navnene Isak, Oskar, Aksel og Gustav gjort relativt store byks.

– Isak klatret fra 17. plass i 2020 til 5. plass i 2021, og har klart størst økning i antall. 81 flere barn fikk navnet i fjor sammenlignet med året før, sier Anders Sønstebø.

Luca har hoppet hele 62 plasser opp på listen, dog fra en lav plassering i utgangspunktet. 56 barn fikk navnet Luca i 2021, som kvalifiserte til en 102. plass.

Andre guttenavn som hadde et oppsving i 2021 er Ludvig, Falk og Harald.

Også navneparet Joel (gutter) og Noelle (jenter) klatret markert i 2021, men ligger foreløpig på henholdsvis 134. plass og 100. plass.

Lokale forskjeller i navnetoppen
Selv om Noah topper listen nasjonalt, er det bare i Rogaland og Vestland fylke navnet er på 1. plass. Emil topper listen i Møre og Romsdal, Nordland, Innlandet og Agder. I Oslo og Viken har Oskar klatret til topps.

I Oslo har Muhammad (med ulike skrivemåter) vært på toppen av listen i mange år. Nå har det falt det ned til 2. plass.

Nora er på topp i hele fire fylker: Viken, Innlandet, Vestland og Trøndelag. Emma er på topp i Agder og Troms og Finnmark, mens Tiril og Hedda har klatret til toppen i henholdsvis Møre og Romsdal og Nordland.

I Oslo er Sofia på topp, foran Hedda og Ingrid.

Del:
Annonse