16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kristin Løvaas Gjerde sammen med Terje som er med på flere aktiviteter.

Drammen kutter i støtten til Grip Dagen

LESERINNLEGG: Fra da Nedre Eiker slo seg sammen med Svelvik og Drammen har jeg vært redd for Grip Dagens fremtid. Grip Dagen, som i 20 år har tilbudt fritidsaktiviteter for utviklingshemmede i Nedre Eiker, har vært et høydepunkt i hverdagen til så mange.
Annonse

Mandagsklubben, ukentlig fotballtreninger, julemiddag på samfunnshuset, sommeravslutning, årlig helgetur til Smedsgården og ferie til Danmark. Det går mange timer til karaoke, dans og gøy hvert år. Det er en glede det er fantastisk å være vitne til.

Hvis du møter noen fra Grip Dagen etter Danmarksturen i mai, vil de snakke om hvor mye de gleder seg til julebord på Smedsgården i november. Møter du de etter julebordet, så gledes det stort til Danmark. Gruppa setter enormt stor pris på forutsigbarheten, og ønsker at ting skal være slik det har vært. Ting som er en tradisjon, er det viktig å fortsette med.

Annonse

Selv har jeg vært en «Grip Dagen-maskot» siden start, da jeg var 6 år. Som politiker er jeg inhabil, men jeg er også den politikeren som kjenner tilbudet desidert best. Jeg har vokst opp med gjengen i Grip Dagen, de har fulgt meg så lenge jeg kan huske. Mine ferier har alltid vært til Danmark, Gumøy eller Vrådal med gjengen. Da gjør det rett og slett vondt å se at tilbudet svekkes i nye Drammen.

Grip Dagen søkte om en støtte fra kommunen på 285.000, tilsvarende sum som årene før. De endte opp med å få 210.000, et kutt på 75.000 kroner. Det er lite penger for kommunen, men mye penger for stiftelsen.

De søkte også om å få forutsigbarhet, og dermed få støtten vedtatt nå for de neste 3 årene. Det fikk de aller fleste som søkte, men ikke Grip Dagen. Nå vil de måtte søke igjen neste år, og ikke før i januar 2023 får de vite om de får støtte for 2023. Da er det for sent å bestille eksempelvis Danmarkstur, og dersom Grip Dagen gambler og bestiller turen før de vet hva politikerne bestemmer, er det for sent å avbestille.

Det skaper manglende forutsigbarhet når de kun får støtte for et år av gangen, og vi kan stille oss spørsmålet om støtten er planlagt kuttet helt, siden de ikke vil gi det for mer enn ett år.

Jeg håper Grip Dagen kan bestå, og fortsette å glede brukerne, men også foreldre og ledsagere. Jeg håper hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet finner rom i budsjettene til å gi Grip Dagen pengene som har blitt kuttet, og kanskje viktigst av alt: Vedta at Grip Dagen skal få støtten flere år frem i tid, slik at de faktisk får planlagt.

Utviklingshemmede er en gruppe som sjeldent blir prioritert, og det var utrolig trist å vitne kuttene i støtten. Brukerne i Grip Dagen fortjener å få bevare tilbudet sitt.

Kristin Løvaas Gjerde
Lokalpolitiker for FrP i Drammen

Del:
Annonse