21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det kan ta tid å bestille time og få nytt pass hos politiet, så sjekk passet dette i god tid før avreise. (Foto: Fremtind)

70.000 pass er gått ut på dato – viktig å sjekke utløpsdatoen

Det er ca. 70.000 pass som gikk ut på dato bare i Sør-Øst politidistrikt i 2021 og politiets enhet for utlending og forvaltning (FUF) forventer stor pågang fram mot sommerferien. Det er derfor viktig at du sjekker utløpsdatoen på passet ditt om du har tenkt deg ut av landet denne sommeren.
Annonse

I takt med at samfunnet åpner opp er det mange nordmenn som planlegger og bestiller utenlandsreise. For mange blir det første utenlandstur på over to år, og på den tiden kan passet ha gått ut på dato.

Felles enhet for utlending og forvaltning ‐ FUF med Torill Sorte i spissen oppfordrer alle til å sjekkeutløpsdatoen på passet. Mange land forlanger at det sal være mer enn ett år igjen til det går ut på dato.

Annonse

– Vi har et stort etterslep på pass, og ca. 70.000 utgåtte pass bare i 2021 som ikke er fornyet. I tillegg har vi en forventet produksjon på ca. 120 000 pass og ID kort i 2022. Vi har nå god kapasitet og vi jobber med å styrke kapasiteten ut fra et forventet påtrykk nå som det åpner opp. Utfordringen er at hvis alle ønsker pass i mai-juli, så klarer vi ikke det uansett, sier Torill Sorte til Eikernytt.no.

Hun sier også at det derfor er viktig at de som trenger det sikrer seg time nå. Pass blir utstedt på Gol, Kongsberg, Hønefoss, Drammen, Stokke, Skien og Notodden.

Torill Sorte fra Mjøndalen er leder for Felles enhet for utlending og forvaltning (FUF) i politiet. Hun ber folk som skal ut å reise i sommer om å bestille time for pass så raskt som mulig. For her er det et stort etterslep av utgått pass og køene kan bli lange.

Dekkes ikke på reiseforsikringen
– Reiseforsikringen dekker ikke at du mister flyet fordi passet ditt har gått ut på dato. Det kan ta litt tid å bestille time og få nytt pass hos politiet. Derfor anbefaler vi alle å sjekke dette i god tid før du skal ut og reise, sier Therese Nielsen i Fremtind.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons analyse oppgir én million nordmenn at de har tenkt seg til utlandet i sommer. En halv million har allerede bestilt årets reise, mens nær 1,3 millioner ser an smittesituasjonen og venter med å bestille.

Nødpass har flere begrensninger
I enkelte tilfeller kan du få nødpass, men dette er ikke å anbefale.

– Nødpass er heller ikke det smarteste å belage seg på. Det er flere begrensninger, og blant annet kan du ikke benytte nødpass på reiser til USA og Dubai, sier Nielsen.

På nettsidene til Gardermoen finner du mer informasjon om nødpass.

Må ha positiv PCR-test for å få dekket avbestilling av reise
Norske myndigheter krever ikke lenger PCR-test, og hjemmetest er nå godt nok for å registrere at du har fått korona. Men i enkelte tilfeller trenger du fortsatt en PCR-test.

– For at du skal få dekket avbestilling av reise grunnet koronasmitte, trenger vi en positiv PCR-test. Denne er knyttet til deg personlig. Legeattest fungerer også, som ved annen sykdom, sier Nielsen.

– Vi er klar over at dette kan skape enkelte utfordringer for noen. Vi vurderer fortløpende hvilken dokumentasjon vi krever fra våre kunder, slik at dette er både enkelt og rettferdig for flest mulig. Foreløpig krever vi PCR-test, men pandemien utvikler seg hele tiden, så det kan endre seg, sier Nielsen.

Innreisereglene varierer fra land til land, og mange krever at det fremlegges PCR-testresultat – det samme gjør mange flyselskap.

Ikke glem å sjekke passet!
Del:
Annonse