23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Når du faller ut i kaldt vann, reagerer kroppen med kuldesjokk. Da er det viktig å beholde roen.

Fem personer druknet i januar – fire av dem fra båt

Fem personer omkom i drukningsulykker i januar i år, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Fire av de druknet fra båt.
Annonse

I fjor omkom tre personer i drukningsulykker i samme måned. I snitt skjer 13 prosent av drukningsulykkene gjennom året i vintermånedene desember, januar og februar.

Ulykkene i januar i år
Fire av de fem som druknet i januar i år var menn. Alle fire omkom fra båt.

Annonse

En far og en sønn i henholdsvis 40- og 70-årene druknet da en sjark forliste utenfor Gamvik i Troms og Finnmark. De to var på vei til Krabbefiske lenger øst i Finnmark. Sønnen ble funnet samme dag, mens faren er fremdeles savnet.

En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen ved gjestehavna i Flekkefjord sentrum i Agder. Ifølge Politiet er det sannsynlig at han har falt mellom båten og brygga.

I Nordland druknet en mann i slutten av 60-årene etter at båten hans kantret utenfor Kvina i Lurøy kommune. Han ble funnet i sjøen, nær båten.

I Agder omkom en kvinne i 40-årene, sannsynligvis etter fall fra land. Kvinnen ble funnet under en brygge i havnebassenget i Mandal sentrum. Det var forbipasserende som observerte henne i sjøen.

Vinter i vannet
Vinterstid skjer drukningsulykkene som regel fra båt, etter fall fra land eller fall gjennom isen.

– Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, får kroppen kuldesjokk. Du gisper og pusten blir raskere og ukontrollert, enten du vil eller ikke. Det er farlig, særlig hvis du havner under vann og puster det inn i lungene. Å vite at kuldesjokket går over er viktig. Da unngår du panikk, og kan bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du finne ut hvordan du berger deg selv, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Den siste tiden har det vært flere hendelser der folk har gått gjennom isen, og blitt reddet av andre eller kommet seg opp selv. Redningsselskapet oppfordrer alle som vil ut på isen til å forberede seg godt.

– Kunnskap, redskap og selskap er viktige stikkord. Sjekk alltid isforholdene, og ta med sikkerhetsutstyr som ispigger, kasteline og mobil i vanntett pose. Da kan du både berge deg selv og redde andre om uhellet er ute, sier Tanja Krangnes.

Hva gjør du om du havner i kaldt vann?
1. Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske rundt!

2. Len deg bakover, og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon.

3. Beveg armer og bein forsiktig om du trenger det for å holde deg flytende.

4. Flyt til kuldesjokket har gitt seg, og du har kontroll på pusten din. Det tar fra 60 til 90 sekunder.

5. Planlegg neste steg. Rop om hjelp, varsle på annet vis, eller svøm i trygghet om det er realistisk. Er du ved en båt eller et skjær, er det sannsynligvis lurest å holde seg der.

Redningsskøyta «Peter Henry von Koss» deltok i søket, under krevende forhold, etter at en fiskebåt forliste utenfor Gamvik i Finnmark i første halvdel av januar. En far og en sønn omkom i ulykken.
Del:
Annonse