16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

(Foto: Shutterstock)

Snart vinterferie: Sørg for en brannsikker hytte i ferien

Neste uke starter vinterferien i Buskerud og allerede i dag reiser mange på hytta. Da er det viktig at du sjekker at hytta er godt sikret mot brann. Det aller viktigste er å sjekke at røykvarsleren fungerer.
Annonse

I Norge er det i underkant av 500.000 hytter. I takt med velstandsøkningen har også hyttene blitt større og mer påkostet. Men selv om mange bruker hytta mye, står de fleste hytter ubrukt i flere uker i strekk i løpet av året.

– Derfor kan ikke dette viktige budskapet sies for mange ganger: Hver gang hytta tas i bruk må du sjekke at røykvarsleren fungerer. Batteriet kan ha gått tomt siden forrige gang du sjekket og da virker ikke røykvarsleren, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Annonse

– Senere i år skal vi i samarbeid med forsikringsselskapet Tryg og brannvesenet, gå ut til hyttefolket for å slå av en prat om brannsikkerhet. Men allerede nå håper vi at hyttefolket kan ta en kikk på vår sjekkliste og sørge for at hytta er brannsikker, sier Søtorp.

Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:
• Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
• Ha alltid ekstra batterier i reserve
• Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
• Gå aldri fra levende lys
• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
• Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
• Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig
• Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Del:
Annonse