20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ikke skru varmen så mye ned at du risikerer at vannet ditt fryser. Det kan bli en kostbar og langvarig jobb å utbedre. (Foto: Shutterstock)

Vannskader: Advarer mot å skru av varmen i vinterferien

Rekordhøye strømpriser har fått vanlige folk og bedrifter til å spare på strømmen der de kan. Tryg Forsikring advarer mot å slå av varmen i rom med vannrør hvis du drar på vinterferie.
Annonse

– Blir det frost utendørs kan vann i rør i kalde rom fryse til is, noe som kan gi store vannskader hvis røret sprekker etterpå, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

Forsikringsselskapet anbefaler å ha varmen på minst 10 grader i rom hvor det går vannrør. Også rørleggere er bekymret. De ser daglig eksempler på strømsparing som kan føre til frost- og vannskader.

Annonse

– Etter at strømprisene gikk i taket og vinterkulda satte inn har vi så og si daglig hatt oppdrag hvor vi ser kunder forsøke å spare penger ved å slå av all varme og lukke alle ventiler i rom med vannrør. Mange gir uttrykk for at de ikke har råd til å ha høy nok temperatur i alle rom, noe vi har forståelse for. Vi vil likevel advare mot det da regningen kan bli høy dersom vannet fryser, og det ender med vannskader når frosten tiner og røret sprekker, sier Axel Heydari, daglig leder hos 24/7 Rørleggervakten i Oslo.

I Oslo ser de mange vannrør fra 50-tallet i gamle bygårder, ofte rett ved siden av en luftventil. Uten noe varme her er faren for frosne vannrør ekstra stor, noe som i verste fall kan ende med en dyr totalskade.

Frykter frostskader hos bedrifter
Tryg Forsikring hadde i fjor en økning i antall frostskader som medførte vannskader på over 20 prosent, og for hele bransjen ligger det an til en rekordhøy erstatningskostnad for 2021 på over 3,5 milliarder kroner for vannskader generelt.

– Vi ser en klar økning i antall vannskader også hos våre næringslivskunder, og vi vet at mange små- og mellomstore bedrifter i perioder nå skrur av varme der de kan for å unngå altfor store strømutgifter. Kommer det en frostperiode frykter vi svært mange vannskader da flere trolig vil vente i det lengste med å sette på varme for å spare penger. Det er dessverre en konsekvens av at mange bedrifter er rammet hardt, og enkelte må velge mellom å spare strøm eller i verste fall risikere opphør, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

(Foto: Shutterstock)

Anbefaler ikke drastiske grep
Hos 24/7 Rørleggervakten er det spesielt én ting kundene spør om.

– Alle er plutselig blitt opptatt av varmtvannsberederen, og om de kan slå den av, eller opp og ned i deler av døgnet. De har jo skjønt at den drar en god del strøm. Faren ved å justere dette selv er at du risikerer legionellabakterier i vannet. Dersom varmtvannsberederen har vært skrudd av i kortere eller lengre tid må det ikke brukes vann derfra til dusjing før temperaturen har nådd minst 70 grader, anbefaler FHI, sier Heydari.

Folk må altså være helt sikre på hva temperaturen i varmtvannsberederen er til enhver tid, derfor anbefaler han ikke slike drastiske grep for å spare strøm. Kjøp heller en ny varmtvannsbereder dersom den du har er 10-15 år.

Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nær tre milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser estimater fra Tryg Forsikring. I snitt koster en frostskade i en privatbolig vel 70.000 kroner å utbedre.

Slik kan du forebygge vann- og frostskader innendørs:
• Steng hovedkranen før du reiser bort. Husk å åpne en kran og la vannet renne ut av rørene.
• Lukk alle vinduer og ventiler i rom med vannrør.
• Hold lun temperatur, helst over 10 grader i oppholdsrom og rom med vannrør.
• Frostvæske i vannlåser kan hindre frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrør siver inn i huset).
• Har du rør i krypkjeller eller på kaldt loft bør du snakke med rørlegger om isoleringsløsning.

Slik tiner du frosne rør:
• Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
• Varm opp rommet.
• Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men under kontinuerlig tilsyn.
• Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
• Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Del:
Annonse