23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Eplemost er blitt en stor satsing i Norge og kvaliteten tilfredsstiller selv de mest kresne ganer. Her fra juryering av eplemost. (Foto: Stiftelsen Norsk Mat)

Norsk Mat: Eplemost i særklasse fra Telemark og Øvre Eiker

Epleblomsten, Fiskum Fruktpresseri og Nyhuus Gard kom gjennom nåløyet til den drikkefaglig sterke juryen under Norges beste eplemost, sider og fruktvin. Eplemosten fra Fiskum er et produkt i særklasse, sier juryen.
Annonse

Tildelingen fant sted under premieutdelingen til Norges beste eplemost, sider og fruktvin på Bruket i Oslo. Fagsjef for Spesialitet Marit Strand sto for Spesialitet-tildelingen:

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Hanen og Norsk Eplefest. Å legge Spesialitet-vurderingen av eplemost til en spesialisert og sterk drikkefaglig jury bidrar til å synliggjøre de særlige kvalitetsegenskapene som kreves for å hevde seg i toppen av denne kategorien, sier hun.

Annonse

Kategorien norsk eplemost har vokst betydelig de siste årene. Det reflekteres i antallet påmeldte produkter i NM i eplemost, sider og fruktvin. Hele 260 eplemoster fra 72 ulike produsenter var påmeldt.

– Forbrukeren har virkelig fått sansen for norsk drikke og konkurranser som Norges beste eplemost, sider og fruktvin bidrar utvilsomt til dette, sa fagsjef Marit Strand.

To Telemarksprodusenter tildelt Spesialitet
Epleblomsten og Nyhuus Gard holder begge til i et av landets beste fruktdistrikter, nemlig Telemark.

Epleblomsten Aroma lages av de fineste Telemarksepler og er en godt balansert eplemost med et fint sitruspreg. Epleblomsten Eple og Solbær lages på ulike sorter Telemarksepler avhengig av temperatur og kvalitet på eplene, samt solbær av typen Ben Tron fra regionen. Juryen trekker fram smaken av eple som er frisk, innbydende og fint balansert med solbær i avslutningen.

Nyhuus Gard sin Gvarvianer Sorbus på Aroma-epler og rognebær har en perfekt balanse mellom fruktigheten fra eplene og bitterheten fra rognebærene. Det er brukt hele åtte prosent rognebær som vokser på gården.

– Tanken bak å tilsette rognebær er å tilføre tanninstruktur i eplemosten, sa Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard.

Fiskum Fruktpresseri med restaurantsamarbeid i Kongsberg
Eplemost av Gravenstein fra Fiskum Fruktpresseri er et resultat av et samarbeid med restauranten Jordnær i Kongsberg, kunne Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri fortelle.

Restauranten ønsket en syrlig eplemost og Gravenstein-eplene ble derfor høstet to uker tidligere enn vanlig. Juryen trekker fram en fruktig aroma med hint av nyslått gress og en fin friskhet finish – et leskende produkt i særklasse.

Om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegnelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Stolte produsenter etter tildeling av Spesialitet for lokalmat- og drikke i særklasse. F.v. Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard, Torunn Irene Vale fra Epleblomsten, Eirik Muggerud fra Fiskum Fruktpresseri og Fagsjef Marit Strand fra Stiftelsen Norsk Mat. (Foto: Stiftelsen Norsk Mat)
Del:
Annonse