17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Elisabet Paulsen (t.v.) og Vigdis Andersen er i Vestfossen for å handle mer garn til sin lappeproduksjon av Karin Engelund Berg. Damene har strikket lapper i mange år og det går litt penger her.

Nå også i Øvre Eiker: Strikker lapper til kreftrammede

Siden 2012 har strikkende kvinner og menn over hele landet strikket små lapper som igjen blir til store lappetepper under slagordet «Ull & Omtanke». Nå er det startet opp en gruppe i Øvre Eiker med utspring i Fiskum Sanitetsforening. Og etter bare få dager strømmer lappene inn.
Annonse

Slike gode initiativ har en egen tendens til å smitte over på stadig nye grupper. Så også i Øvre Eikers tilfelle. Karin Engelund Berg fra Vestfossen var på et møte i hørselslaget for kort tid siden. Der traff hun Elisabet Paulsen og Vigdis Andersen fra Mjøndalen.

Og de strikket på lapper under møtet. Som den litt over middels strikkeinteressert (for å si det mildt) Karin er, sjekket hun hva dette gikk ut på og tente på ideen med en gang. Da var ikke veien lang til Fiskum Sanitetsforening, hvor hun er medlem, og hun fikk dem med på opplegget.

Annonse

Torsdag møttes de tre igjen i garnbutikken Molene i Vestfossen. Her jobber Karin deltid og de to strikkende damene fra Mjøndalen, var kommet for å kjøpe mer garn til lappeproduksjonen.

Holdt på i flere år
Elisabet og Vigdis har drevet med strikking av slike lapper i flere år gjennom speiderbevegelsen i Nedre Eiker. Sist søndag arrangerte de en strikkegudstjeneste i Mjøndalen kirke der salmebøker var byttet ut med strikkepinner og garnnøster. Litt sang ble det likevel.

De to venninnene har til nå levert lapper til Ull & Omtanke i Drammen, men som mange andre steder i landet, er det for dårlig kapasitet hos dem som skal montere dem sammen til et lappeteppe. Damene er rett og slett for ivrige med strikkepinnene og bare i dag fikk Karin inn flere poser fra kunder som kom for å levere sine bidrag til en god sak.

Nå jobbes det med å få med de andre sanitetsforeningene i Øvre Eiker med på opplegget. På Joker Darbu er det satt ut kurv til å levere og en kurv med strikkepinner og garn slik at du kan strikke en lapp mens du tar deg en kopp kaffe med venner.

Og det er nettopp det sosiale som Karin Engelund Berg vil fokusere på. Mange sitter hjemme alene og strikker. Hvorfor ikke møtes på en kafé – ta med strikketøyet – og kose seg sammen med andre i stedet, spør hun.

Gir bort pleddene
Kjenner du noen som er rammet av kreft eller er du selv det, kan du søke om å få et slik pledd som er satt sammen av ikke mindre enn fem remser med 30 lapper i hver. Det er også laget en oppskrift på hvor store og med hvilken garntype som foretrekkes, men mange bruker bare restegarn som de ellers ikke ville fått brukt til noe fornuftig.

Lappene samles altså inn på ulike steder og i Øvre Eiker er det mulig å levere på Molene i Vestfossen, til Fiskum Sanitetsforening og i garnbutikken på Eiker Senter.

Se oppskriften her

Del:
Annonse