12. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Russetid og fyll er noe som «normalt» hører sammen, men for mange opplever et press til å drikke mer enn de burde. (Illustrasjon)

Advarsel: En av tre russ forventer drikkepress

Debatten går om ukultur og utenforskap i russetiden, og mange rapporterer om et stort press. En fersk undersøkelse viser at hver tredje russ forventer drikkepress. – Urovekkende tall, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i organisasjonen «Av-og-til».
Annonse

Press for å få være med, press for å kjøpe og gjøre de riktige tingene, opptaksprøver og ekskludering. Den siste tiden har russekulturens negative sider blitt diskutert. Nå viser en fersk undersøkelse fra Respons Analyse at russen også opplever et press når det kommer til alkohol.

– Tallene er høye, og de er urovekkende. At så mange forventer å føle seg presset til å drikke mer enn de ønsker eller hadde tenkt er alvorlig, sier Kaski i Av-og-til.

Annonse

Frykter ekskludering
Hun er bekymret for at flere som opplever drikkepresset i russetiden ender med å drikke mer enn de selv ønsker i fare for å ikke skulle passe inn eller å bli ekskludert. Det igjen øker risikoen for uønskede hendelser.

– Vi oppfordrer russen til å ta vare på hverandre. Ikke press vennene dine til å drikke, og aksepter hverandres grenser, sier Kaski.

I en studie av russen i 2019 gjennomført av FHI og Oslo Universitetssykehus kom det frem at 12 prosent hadde blitt utsatt for vold i forbindelse med et russearrangement, at 29 prosent hadde skadet seg og at én av fire hadde gjort noe de angret på senere på slike arrangementer. Det kom også frem at halvparten av russen hadde blitt tilbudt cannabis siste år, og at 43 prosent av disse igjen hadde fått tilbud på et russearrangement.

– Russetiden kan for mange være en fin feiring, men det er også slik at et høyt alkoholkonsum øker risikoen for vold, seksuelle overgrep og overtramp, ulovlig bildedeling og eksperimentering med andre rusmidler, sier Kaski.

ØKT RISIKO: – Russetiden kan være en fin feiring, men et høyt alkoholkonsum øker risikoen for vold, seksuelle overgrep og overtramp, ulovlig bildedeling og eksperimentering med andre rusmidler, sier Kaski i Av-og-til.

Råd til russen
Hun har fire klare råd til årets russ – både for å forhindre og å håndtere drikkepress:

1. Planlegg hvor mye du skal drikke i forkant
Om du allerede før du begynner festen har bestemt seg for hvor mye du skal drikke, er det lettere å holde seg til planen etter hvert som festen utarter seg.

2. Unngå unødvendige spørsmål om alkohol
Grunnene til at noen ikke vil drikke så mye, eller ikke drikke i det hele tatt, kan være mange. Spørsmål om hvorfor kan være med å gjøre det vanskeligere for vedkommende, og bidra til drikkepress.

3. Allier deg med noen
Mange russ melder om drikkepress. Hvis du har muligheten til det, kan det være godt å ha noen å støtte seg på for å redusere presset om å drikke mer enn du hadde tenkt eller har lyst til.

4. Ta vare på hverandre
Hvis du ser noen som har fått i seg for mye, still opp og hjelp vedkommende. Russetiden er høytid for gode opplevelser, men også dessverre negative hendelser.

Del:
Annonse