23. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

(Foto: Shutterstock)

Hvordan realisere drømmen om å kjøpe hytte?

ANNONSØRINNHOLD: Drømmer du om en hytte ved sjøen, på fjellet, eller kanskje et fristed rett i nærheten av der du bor? Med sikkerhet i bolig eller et eget hyttelån kan det bli en realitet.

I Norge finnes det mange fritidsboliger og enda flere skal det bli. Tendensen når det gjelder bygging av nye hytter, er enten store hytter med samme komfort som du har hjemme, eller store fine leilighetskompleks med skibakken rett utenfor døren.

Vi ønsker god standard på hyttene våre, så det å spare opp penger til å hyttekjøp kan ta tid. Godt er det da å ha banker som kan låne deg penger til å innfri hyttedrømmen og finansiere kjøpet. Du kan låne penger til å kjøpe hytte, enten med sikkerhet i bolig eller med sikkerhet i hytten.

Sikkerhet i bolig
Eier du en bolig kan du låne penger til kjøp av hytte med sikkerhet i boligen din. Du kan låne inntil 85 prosent av boligens verdi. Det vil si at dersom du har eiet boligen en stund og har klart å nedbetale på lånet, så kan du foreta et opplån på inntil 85 prosent av boligens verdi.

Det er også stor sannsynlighet for at boligen din har økt i verdi de siste årene, dermed kan du låne mer penger og allikevel holde deg innenfor 85 prosents-regelen. Det er ikke bare sikkerhet alene som avgjør om du kan ta et opplån. Som ved vanlig boliglån vil også inntekt, din totale gjeld, betalingsevne og utgiftsnivå spille en rolle i vurderingen om lån innvilges eller ikke.

Sikkerhet i hytte
Du kan også låne penger med sikkerhet i hytten du skal kjøpe. Hyttelån må være innenfor 80 prosent av hytteverdien. I tillegg til sikkerhet i hytte gjelder samme regler som for boliglån, nemlig det at du må ha betalingsevne og ikke ha høyere gjeld enn fem ganger bruttoinntekten din.

I Norge har vi et gjeldsregister hvor all vår gjeld registreres. Du kan selv søke i registeret og få oversikt over egen gjeld. Kredittkortrammer regnes også med som gjeld, så det kan være smart å si opp kort du ikke bruker.

Hva koster lånet
For å beregne hva det nye månedsbeløpet på lånet vil bli, kan du benytte en lånekalkulator. Her vil du se både effektiv og nominell rente og månedlige beløp på det nye lånet. Lånekalkulatoren vil også vise nedbetalingsplan når du bestemmer hvor lang levetid lånet skal ha.

Dette vil gi en fin indikator på om økonomien din kan tåle et høyere lån, og du kan begynne å sjekke ut hytter for salg. Kanskje du også finner ut at du må spare litt mer penger for å få råd til å kjøpe deg hytte og realisere drømmen.

Hvordan refinansiere boliglånet
Ved å refinansiere boliglånet søker du om et nytt og høyere lån, samtidig innfrir du det gamle lånet. Du kan refinansiere boliglånet til å kjøpe deg bil, båt, karavan, hytte eller til å pusse opp hjemmet ditt. De fleste banker lar deg søke om refinansiering gjennom nettbanken, men du kan også kontakte en rådgiver i banken for å få hjelp til å realisere hyttedrømmen gjennom refinansiering.

Artikkelen er bestilt av
Sparebanken Øst

Del: