16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

NAF krever avgiftskutt på bensin og diesel for å hjelpe husholdningene som nå sliter med høye priser. (Foto: NAF)

Nye tall: Rekordøkning for bensin- og dieselpriser

Dieselprisen har økt med 49 prosent på ett år. Bensin har økt med 43 prosent, viser nye tall fra SSB. - Nå må regjeringen innse alvoret og kutte avgiftene, sier Thor Egil Braadland, ansvarlig for myndighetskontakt i Norges Automobil-Forbund (NAF).
Annonse

Prisene på bensin og diesel fortsetter å øke. Snittprisen for en liter bensin i mai i år var på 22,96 kroner, og dieselprisen var 22,39 kroner.

– Det er en skremmende økning, og mange husholdninger sliter med disse rekordprisene. Gjennom vinteren og våren har vi etterlyst tiltak, men blitt møtt av taushet. Regjeringen har lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk, men følger ikke opp egne løfter, selv i en så ekstrem situasjon, sier Braadland.

Annonse

Økningene rammer distriktene hardest
På en måned alene har prisen på drivstoff økt med henholdsvis 8,10 prosent for bensin og 6,67 prosent for diesel. Det er økninger som rammer spesielt hardt i distriktene, hvor færre har elbil og folk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp.

– Vi har lagt frem en pakke på 30 milliarder kroner som vil få ned prispresset for bilistene og bidra til at flere kan skaffe seg elbil. Avgiftskutt er det viktigste tiltaket, og regjeringen kan få pumpeprisen betydelig ned om de bare vil, sier Braadland.

I Sverige har regjeringen kommet med en kontantstøtte til bilistene. NAF har foreslått en lignende ordning i Norge også, samt å kutte omregistreringsavgift på elbil, kutte trafikkforsikringsavgiften og slette bompengegjeld.

Priser på drivstoff per måned
Prisen på blyfri 95-oktan har i mai ligget på et snitt på 22,96 kroner. Det er en økning i mai på hele 8,1 prosent. Siden mai i fjor har prisen økt med hele 43,41 prosent.

For avgiftspliktig diesel har det vært en økning i mai på 6,67 prosent og det siste året på hele 49,27 prosent.

Del:
Annonse