4. juni 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

En del tar sjansen, og kjører i høyt vann under styrtregn. Det kan både bli en våt og dyr opplevelse. (Foto: Morguefile/CC)

Finn fram paraply og regntøy – i kveld vil det plaske ned

Fra tidlig i ettermiddag vil det begynne å regne og det er meldt om dels kraftige regnbyger – såkalt styrtregn. Det er med andre ord bare å finne fram paraplyer og regntøy og sikre gjenstander som står utsatt til.
Annonse

I juli og august i fjor skadet regnskyll bygninger, innbo og biler for nær 90 millioner kroner, viser forsikringstall. Nå er den verste tiden på året for styrtregn, melder If Skadeforsikring etter at Varsom.no varslet om stor sannsynlighet for styrtregn i ettermiddag og kveld.

Men går alt som prognosene tilsier, vil de bli en gradvis lettelse i været fra klokken 01.00 i natt og utover natt til tirsdag.

Annonse

Konsekvensen av slikt styrtregn er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Det er også fare for stengte veier og eller overvann ved bekke- og elveløp. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning, melder Varsom.no.

Følg disse rådene:
Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar. Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring. Behov for beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Rensing av dreneringsveier og stikkrenner anbefales slik at vannet kan renne unna.

Sjekk veimeldinger (175.no). Tilpass farten og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel utsatte steder. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 cm.

Beskrivelse
Fra mandag ettermiddag til natt til tirsdag ventes kraftige regnbyger i ditt område. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt.

Forsikringsselskapene advarer
Høljregn, overvann og vanninntrenging på privat eiendom og bedrifter i juli og august i fjor ødela for nesten 90 millioner kroner. Det går frem av skadetall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge.

– Det er først og fremst i sommermånedene folk får kjelleren full av vann etter styrtregn og kraftige regnvær. Særlig byer og tettsteder på Østlandet og Sørlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Ved styrtregn åpner himmelens sluser seg på et svært avgrenset område, og ofte varer ikke regnet så veldig lenge. Men vannmengdene er så store at verken bakken, bekker eller avløpssystemer klarer å ta unna alt vannet. Dermed finner det veien inn i kjelleren til mange, sier Clementz.

Det varsles om store nedbørmengder i ettermiddag, kveld og natt til tirsdag. Bare å finne fram paraply og regntøy med andre ord

.

Del: