3. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

- Solceller er i vinden som aldri før og stadig flere i Viken fylke velger denne løsningen for å spare på strømutgiftene på sikt, sier Carl Christian Strømberg.

Viken størst på solceller: – Går mot rekord

Aldri før har flere i Viken fylke investert i solcelleanlegg, og fylket har flest solceller installert i hele landet. Så langt i år er det installert nesten like mange anlegg som hele fjoråret til sammen. Nå foreslår også regjeringen at det skal innføres fritak for elavgiften for borettslag og sameier.
Annonse

– Det går mot solcellerekord i Viken, sier sjefen i Solcellespesialisten.

Solcellemarkedet er glohett om dagen. Høye strømpriser gjør at inntjeningstiden på solcellepaneler er halvert, noe som ikke har gått ubemerket hen hos innbyggerne i Viken. Med regjeringens forslag om å droppe elavgiften for borettslag og sameier, vil trolig etterspørselen øke enda mer.

Annonse

Går mot rekordår for solcelleanlegg i Viken
I følge Elhub var det i mai om lag 3.200 installerte solcelleanlegg i Viken fylke, hvorav 361 av dem er blitt installert mellom januar og mai i år. Rekorden for antall solcelleanlegg installert på ett år i Viken er fra i fjor på 811.

– Det kommer til å bli langt mer enn 811 solcelleanlegg installert i Viken i år. Vi alene kommer til stå for mellom 25 og 50 prosent av anleggene i 2022, sier Carl Christian Strømberg, daglig leder i Solcellespesialisten.

Han spår at én av fire i Viken vil ha solceller på taket innen 2030.

– Solcellepanel på vegger og tak kommer til å bli et vanlig skue. Her er forholdene utmerket for dette. At hver fjerde innbygger i fylket produserer egen strøm fra solenergi innen åtte år er jeg sikker på, sier han.

Data for Elhub viser at det er i overkant av 10.000 solcelleanlegg installert i Norge i dag. Viken fylke står for omkring 30 prosent av dem.

Ønsker forutsigbarhet på strømkostnader
Ifølge NVE kan norske forbrukere forvente høye strømpriser i flere år fremover. Det har ført til at selskap som leverer slike anlegg opplever enorm etterspørsel fra kunder som ser etter løsninger for å senke strømregningen.

– Hver dag får vi og våre partnere flere hundre henvendelser fra folk i Viken som er nysgjerrige på solceller og hvordan det kan hjelpe på strømregningen. Med en levetid på 30 til 40 år har de med dagens strømpriser betalt ned anlegget sitt på fire til fem år, i stedet for 10 som er normalen. Det gjør at folk flest føler trygghet i investeringen og kjappere tjener penger på anlegget sitt, forteller Strømberg og avslutter:

– At pågangen er så stor, spesielt i Viken, er et tegn på at innbyggerne i fylket ønsker å bli med på det grønne skiftet. Det er godt å se. Solceller er den konfliktfrie kraften som skaper positiv klimaeffekt, samtidig som den gjør godt for lommeboka.

Tallene er hentet fra Elhub via NVE. De viser hva som er registrert i Elhub sitt register og selv om noen avvik må påberegnes gir de et godt estimat på andelen solcelleanlegg i landet.

Nå også for borettslag
Borettslag og sameier betaler elavgift og nettleie på egenprodusert strøm fra solcelleanlegget på taket. Nå foreslår Regjeringen at disse skal få avgiftsfritak, og med det like regler som småhus og næringsbygg har hatt hele tiden.

–Dette er en seier for mer ren solstrøm, og for landets borettslag og sameier som NBBL har jobbet med lenge. Når elavgiften og nettleien for egenprodusert solenergi fjernes, øker lønnsomheten for slike tiltak folk selv finansierer med 45 øre/kWt. Det er betydelig, sier adm. dir. Bård Folke Fredriksen i NBBL.

Mange av takene til landets 900.000 boliger i borettslag og sameier egner seg for solstrøm produksjon. Likevel har solceller på borettslag og sameier til nå har vært lite benyttet. Med departementets høringsforslag vil betydelige hinder bli borte.

Solceller kan legges på de fleste tak og er ikke veldig synlige.
Del: