11. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

(Illustrasjon)

IOGT: Ta ferien på barnas premisser

LESERINNLEGG: Sommeren er ferietid, fritid med uante muligheter til gode opplevelser og gode minner. Så blir vi likevel minnet på hver eneste dag at det også er høysesong for risiko og uvett – på veien, i båt eller bading, i sosiale sammenhenger – og ofte med alkohol som en fellesnevner.
Annonse

De dramatiske hendelsene blir overskrifter og får oppmerksomhet. Under radaren går de mange mindre hendelsene som kan være alvorlige nok, særlig når det er barn som rammes.

IOGT gjennomfører kampanjen «Fyll ferien». Forståelig nok er tanken bak å fylle ferien med mer av gode opplevelser, ikke mer fyll. Vi mener i all enkelhet at ferien blir bedre og tryggere når gjøremålene er på barnas premisser – fordi barna er viktigst.

Annonse

Barn ønsker seg trygge voksne, voksne som er forutsigbare. Folkehelseinstituttet anslår at 90.000 barn – nesten hvert 10. barn – er negativt berørt av voksnes alkoholbruk i hverdagen. Trolig er tallet enda høyere når det er ferie. Mange barn fratas ferieopplevelsen de har gledet seg til – rett og slett fordi de voksne unner seg litt for mye alkohol.

Det gir grunn til mer enn ettertanke at 56 prosent svarer at det drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er til stede. Det fremgår av en undersøkelse Opinion gjennomførte på oppdrag fra IOGT i 2018. I en annen undersøkelser oppgir 7 av 10 voksne at de drakk alkohol sammen med barn sist de var i Syden (Respons Analyse/ Ipsos på oppdrag fra Av-og-til).

Vår sommer-oppfordring er denne: Bruk alkovett! Barn trives best med edru voksne.

• Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna.
• Bestem på forhånd om du skal drikke – og i så fall hvor mye.

Sommerhilsen fra IOGT Søndre Buskerud

Helmer Nilsen – Rolf Larsen – Halvard A. Åsen – Michael Hansen

Del:
Annonse