Tyveriene av elsparkesykler skjer ofte fra typiske steder for fritidsaktiviteter i sommerhalvåret, som fotballbaner og stranda.
– Mange elsparkesykler blir også stjålet utenfor kjøpesentre og butikker. Når skolene er åpne, får vi meldinger om tyverier herfra. I tillegg forsvinner elsparkesykler ved innbrudd hjemme og når de står parkert utenfor boligen eller jobben, sier Sigmund Clementz i If.
Tyvene ler av låsene
Ifølge forsikringsselskapet byr sykkellåsene som regel på altfor lite plunder for tyver.
– Norges mest populære sykkellåstype er en vits for rutinerte kriminelle. Vaierlås er som å knyte fast sykkelen med kokt spagetti. Selv tykke vaiere på 1 centimeter kutter sykkeltyven over på ett eller to sekunder med verktøy som går nedi en liten bag, sier Clementz.
Han anbefaler heller bøylelås.
– Bøylelåsene krever andre typer verktøy, og tar som oftest mye lenger tid å ødelegge. Tester har vist at selv ganske billige bøylelåser har god motstandskraft. Jo lenger tid en sykkeltyv må bruke, dess større er risikoen for å bli oppdaget. Å skape stress for tyven er ditt beste våpen mot sykkeltyveri, sier Clementz.
Store mørketall
Det stjeles flere elsykler enn elsparkesykler, ifølge If.
– Mens tyverier av elsparkesykler er et typisk fenomen i sommerhalvåret, skjer en del av elsykkeltyveriene vinterstid. Det er nok fordi mange har oppdaget at elsykkel kan være et fint fremkomstmiddel til jobb og skole hele året, sier Clementz.
I fjor ble det meldt om 13.563 stjålne sykler til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.
I virkeligheten er tallene mye høyere, fordi mange sykkeltyverier verken blir meldt til forsikringsselskap eller politi, ifølge If.
– Det er det mange grunner til. Én av dem er at en del av syklene er gamle og har lav verdi, opplyser Clementz.
FLERE SAKER
Positiv utvikling: Fire personer omkom i trafikken i oktober
Regner med å selge rundt tusen tonn gresskar i oktober
NAF: Slik tar du lys-sjekken på bilen din i høstmørket