19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange opplever å komme hjem til et robbet hjem etter en fin ferie. det gjelder å ta noen forhåndsregler. Tipsene får du her. (Illustrasjon)

Sommerferie: Innbruddstyver vil inn i huset ditt når du ikke er hjemme

Rekordmange nordmenn skal til utlandet på sommerferie i år, melder flyselskaper og reiseselskaper. Med åpne grenser og et samfunn tilbake til normalen, forventer politiet at boliginnbrudd vil øke til samme nivå som før koronatiden. Og det har allerede begynt.
Annonse

Tyverier fra boder, garasjer og hager ser også ut til å bli et stadig større problem.

Etter to år med pandemi er reisefeberen tilbake blant nordmenn flest. Tall fra SSB viser at 2,22 millioner nordmenn har vært på reise i minst ett døgn i første kvartal i år og Finn Reise har hittil i år hatt en vekst på 317 prosent sammenlignet med fjoråret. Når mange nordmenn nå tenker seg til utlandet på sommerferie, er det viktig at vi ikke glemmer hvordan vi sikrer hjemmene våre.

Annonse

Tonje Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, forteller at nå som samfunnet er tilbake til normalen forventes det at også vinningskriminalitet og boliginnbrudd går tilbake til «normale tilstander».

– Vi tror at dette vil legge seg på ca. samme nivå som det var før koronaperioden. Men vi ser en eksplosjon i tyverier fra boder og garasjer, og forventer at tyveri av sykler, gressklippere og hagemøbler også vil bli et stadig større problem, sier Reiten.

– Vi ser generelt at innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk. Vær flink til å låse dører og vinduer, også når du bare er i hagen eller i en annen del av huset.

I en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Sector Alarm, kommer det frem at halvparten av befolkningen til tider føler seg utrygge i eget hjem. Det er stort sett utenforliggende forhold som utrygt nabolag som oppgis som årsaken til utryggheten. Flertallet svarer likevel at løsninger som boligalarm, røykvarsler og andre smartfunksjoner bidrar til trygghet.

– Alarm er den mest effektive løsningen for å beskytte boligen din når du er borte, både mot innbrudd og mot brann siden du er sikret at noen reagerer og rykker ut. For å sikre deg i sommer anbefaler vi at du også er bevisst på hva du legger ut i sosiale medier, hold øye med nabolaget og ring politiet hvis du ser mistenkelig aktivitet, sier Runar Karlsen, bransjedirektør for sikkerhet og beredskap i NHO Service og Handel.

Selv om politiet de siste årene har sett en nedgang i antall grove tyverier i hjemmet, er det likevel en utfordring med innbrudd når huseiere drar på lengre ferier.

– Vi har sett en nedgang i boliginnbrudd i koronatiden, men vi ser nå at aktiviteten begynner å ta seg opp med åpne grenser og flere nordmenn som er borte fra boligene sine over lenger tid. Derfor oppfordrer vi nordmenn til å ta sine forholdsregler og ikke gjøre det enkelt for tyver å begå boliginnbrudd i sommer, sier Inge Svendsen, sikkerhetsekspert i Sector Alarm.

Nordmenn er mer spenningssøkende og spontane enn tidligere
Runar Karlsen i NHO forteller at nordmenn mest sannsynlig er mer spenningssøkende og spontane etter to år med hjemmesitting, og at det kan bidra til at vi ikke er like flinke på å sikre boligen som før. Den sannsynligheten bekreftes av Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

– Vi har vært mye hjemme de siste årene og mange har nok ikke gjort boligen klar for feriefravær på en god stund. Derfor er det viktig å huske på å ikke la verdigjenstander ligge lett synlig i ganger eller ved vinduer, lås garasjen og boder og ta inn verdisaker fra hagen når du reiser bort, sier han.

Irgens påpeker at det også er lurt å merke boligen med at du har alarm og avtale med en nabo å vanne planter og ta inn post.

Slik sikrer du boligen din i sommer

1. Lås vinduer og dører
Sjekk at alle vinduer og dører er låst før du reiser bort. Omtrent halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Det kan være en fordel å montere doble forsikringsgodkjente låser på alle ytter-, kjeller- og verandadører og spesielt utsatte vinduer. Husk også å låse garasjen og boder.

2. Snakk med naboen
Det kan være lurt å ta en prat med naboen og fortelle hvor lenge du blir borte. I tillegg kan du spørre om de også har mulighet til å passe litt ekstra på, for eksempel tømme postkassen din eller legge litt søppel i søppelkassen.

3. Ikke ha ekstranøkkelen under dørmatta
Nøkler under dørmatten eller andre åpenbare steder barn enkelt kan finne nøkkelen, er det første innbruddstyver sjekker etter at de har sjekket postkassen.

4. Følg med på inngangsdøra
Meld fra til politiet om du finner kvister, lapper eller liknende på eller ved inngangsdøra. Kriminelle bruker ofte dette for å spore om beboerne er hjemme.

5. Plasser verdisakene du har stående utendørs inne
Verdisaker utenfor er fristende for kriminelle å ta med seg på veien, så gjør hjemmet ditt mindre fristende ved å låse inn de dyre tingene du har stående utendørs.

6. Sikre boligen mot brann
Sjekk at røykvarslerne virker, og pass på at du har slått av elektriske apparater når du skal dra på ferie.

7. Styr lysene i boligen automatisk
Tyvene vil unngå boligen din hvis det ser ut som noen er hjemme. Hvis du har en smarthusløsning, kan du enkelt styre lyset fra der du er på ferie. La lyset stå på innendørs på kveldstid, og skru det av før du legger deg. Det kan du gjøre med SmartPlugger koblet til boligalarmen.

8. Ikke legg ut bilder av at boligen står tom
Vær forsiktig med hva du legger ut i sosiale medier. Vent heller med å legge ut alle feriebildene til du er tilbake fra ferien, eller ha god oversikt over hvem som kan se det du legger ut i dine sosiale nettverk.

9. Bruk alarm
Monter forsikringsgodkjent alarm tilkoblet en døgnbemannet alarmstasjon. Vær flink til å bruke alarmen, både når du er hjemme og når du er på reise.

Del:
Annonse