24. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sommeren er høysesong for lynnedslag. Her får du seks gode råd for å unngå store skader på elektrisk utstyr.

Er du godt nok sikret? Her får du gode råd mot lyn- og tordenskader

I løpet av et normalår er det over 100.000 lynnedslag i Norge, og sommermånedene regnes som høysesong. Lynnedslag kan føre til stor skade på elektrisk utstyr, som telefoner, PC-er, rutere og annet teknisk utstyr, og hvert år ødelegges utstyr for flere titalls millioner kroner som følge av skader etter tordenvær. Med seks enkle grep kan du sikre deg mot skader.
Annonse

Sommeren er altså høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag. Lynnedslag kan gjøre stor skade på elektronisk utstyr og hvitevarer. Telenor alene mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

Trekk ut kontakter
– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Start med å trekke ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Du bør også trekke ut koblinger til kabelanlegget, støpselet til fasttelefonen og nettverks- og antenneledninger, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Annonse

Det er trygt å bruke mobiltelefon i tordenværet. Men – mobilen bør, som alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Derfor kan det være lurt å ha en batteridrevet nødlader i bakhånd, om tordenværet skulle melde seg.

Skader for 20 millioner kroner
I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefon- eller bredbåndslinjen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroforretninger. Dette har vært påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av hus siden 2010.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr i nettet. Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, sier Amundsen.

Seks gode råd:
• Trekk ut alle kontakter til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

• Husk også å gjøre dette på hytta o.l. når du reiser igjen.

• Allier deg med naboer om du er på ferie, slik at de kan sjekke at alt er i orden.

• Monter grovvern i sikringsskapet – gjøres av autorisert installatør.

• Hold sikringsskapet lukket.

• Ta gjerne et bilde med mobilen av hvordan ting var koblet før du trekker ut ledningene. Slik unngår du å koble feil når uværet er over eller man er hjemme igjen fra ferie.

Del:
Annonse