29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Selv om det er ganske sjelden det slår direkte ned i hus, er mange nordmenn livredde når det lyner og tordner. (Foto: Pexels/CC)

Lyn og torden skremmer hver fjerde her i landet

Det er forskjeller i alder og kjønn på hvordan vi reagerer under tordenvær, viser ny undersøkelse. Mange er livredde når det lyner og tordner – andre bryr seg ikke.
Annonse

Syv prosent sier de som regel reagerer med å bli redde under lyn og tordenvær, mens 18 prosent oppgir at det blir nervøse mens uværet står på.

Det går frem av en landsrepresentativ spørreundersøkelse YouGov har utført på oppdrag for forsikringsselskapet If. 1.012 personer fra hele landet har svart.

Annonse

– Hver tredje bryr seg lite eller ingenting om at det lyner og tordner, mens den siste tredelen rett og slett er fascinert, sier Sigmund Clementz i If.

Frykten er ulik med alderen
Flere kvinner enn menn oppgir at de blir redde: 11 prosent av kvinnene, tre prosent av mennene. 22 prosent av kvinnene sier lyn og torden gjør dem nervøse, 13 prosent av mennene oppgir dette.

– Det også aldersforskjeller, hvor voksne under 40 år er mer redde eller bekymret enn folk i 50-60-årene. Hva forskjellene skyldes, er det vanskelig å si noe om, sier Clementz.

Det er ikke store ulikheter mellom landsdelene.

Over 650 skader på en måned
Forsikringsbransjen registrerte 347 lynskader i august i fjor. I tillegg var det 317 «elektrisk fenomen»-skader, viser bransjetall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 34 millioner kroner bare denne måneden.

– Det er heldigvis sjelden det slår rett ned i hus, understreker kommunikasjonssjefen i If.

– Men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i strømnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Det enkleste å gjøre for å beskytte seg, er å trekke ut støpselet fra kontakten.

– Slik det har vært i all den tid. Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Finvern trenger grovvern
Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

– Såkalte finvern som settes i kontaktene har liten eller ingen effekt uten at grovvern er på plass, sier Clementz.

Del:
Annonse