19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det ventes styrtregn over store deler av Østlandet fra mandag kveld og gjennom tirsdagen. I tillegg er det fare for lyn og torden.

Farevarslene i kø: Skogbrannfare – styrtregn og lynvarsel

Etter mange dager med veldig fint vær og mange steder rundt 30 varmegrader, er det nå stor skogbrannfare. Men hvor lenge det vil vare er usikkert. Det varsles nemlig om styrtregn og mye nedbør mandag og tirsdag. I tillegg er det fare for mye lyn og torden.
Annonse

Søndag sendte Varsom.no ut varsel om styrtregn med virkning fra mandag ettermiddag og gjennom hele tirsdagen. Det kan komme opp mot 30 mm i timen enkelte steder, men det vil som alltid være store lokale variasjoner.

Ifølge yr.no kommer det ikke de helt store mengdene med nedbør over Eiker-bygdene, men det skal regne hele tirsdagen. Styrtregn kan likevel forekomme også her.

Annonse

Søndag kveld gikk også Norsk brannvernforening ut med en advarsel om mye lyn og torden i forbindelse med disse regnbygene. Har du ikke allerede sikret deg med overspenningsvern mm. er det lureste du kan gjøre å dra ut kontaktene til sensitivt utstyr og elektronikk.

Det er også et varsel om skogbrannfare på gult nivå som gjelder inntil videre og inntil det kommer regn av solide mengder. Det holder nemlig ikke med en dag med småregn eller ei skikkelig skur. Skogbunnen er som det fleste andre ting nå – helt knusktørt.

Det skal derfor veldig lite til før det tar fyr i terrenget og selv en sigarett kan antenne gress og kratt. Så her gjelder det å være forsiktig.

Lyn og torden kommer gjerne etter perioder med skikkelig varmt vær som vi har hatt den siste uken. (Foto: Pexels/CC)
Del:
Annonse