10. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Aleksander Kristoffersen fikk med seg publikum under konserten på Fossesholm lørdag. (Foto: Ragne Borge Lysaker)

Aleksander gjorde Fossesholm om til egen høyborg

Med den fantastiske releasekonserten Aleksander Kristoffersen gjennomførte på Fossesholm i fjor høst friskt i minnet, var det med spenning og ikke så rent lite forventning at jeg rusla inn porten på samme sted lørdag kveld for å høre og se årets releasekonsert.
Annonse

Kvelden hvor Aleksander og bandet skulle presentere det nye albumet «Vargtime» som kommer i løpet av september.

For en kveld det skulle bli. For en kveld de ga meg og publikum.

Annonse

For en kveld; Freddy Holm, Olav Kristensen, Jørgen Amundsen, Thomas Landaas Eriksen, Eivind Kløverød, Elin Kristoffersen og Aleksander ga publikum. Og la oss ikke glemme lyd og lysfolket.

Som fjorårets konsert, så er årets allerede på plass i minneboka. Det endte i magi på Fossesholm denne lørdagskvelden sent i august.

Det startet med oppvarmingsbandet «Spiller ingen rolle». Også det på en måte magi, men på en litt annen måte. Det er utrolig hva disse folka får til. På Fossesholm ga de publikum en aldri så liten hitparade.

Aleksander med band trollbandt publikum under releasekonserten på Fossesholm Herregård. (Foto: Ragne Borge Lysaker)

Det er bare å takke; Kristian, Gry, Espen, Marthe, Bent, Odd Erik, bandeleder Andre Wilting og medhjelper Viktoria for opplevelsen. Takket gjorde da også publikum etter at bandet hadde avsluttet med låta «Pay me money down».

«Spiller ingen rolle» spilte rollen sin så godt at det hele endte i velfortjent trampeklapp. Bandet spilte en stor rolle denne kvelden, men hovedrollen spilte selvfølgelig Aleksander og bandet hans.

De dro det hele i gang med «Lav dis» fra albumet som kommer og gikk derfra over i «Papir’n» fra fjorårets album. Papirn er fenomenal – «Lav dis» er beint fram magisk. Den satte stemningen for konserten. Gåsehuden kom allerede i de første tonene. Det er ei perle og en flott konsertåpner.

Dermed ble linjene trukket fra den forrige til den som kommer. Så gikk bandet løs på han «Olaf Tømmerhøgger». En ny låt vestfossingen Olaf Simensen har vært «rollemodell» for. En bekreftelse på at Aleksander har funnet sitt ståsted, sin musikalske plattform og ikke minst et såkalt musikalskt forfatterskap hvor de poetiske tekstlinjene strømmer mot deg i nærmest fri flyt.

Elin Kristoffersen er fast «inventar» på konsertene til Aleksander. (Foto: Ragne Borge Lysaker)

I fjor skrev jeg at Aleksander tekstmessig hadde kommet hjem. Og det hadde han jo på en måte.

Nå har han på en måte flyttet fra oss igjen. Men han har tatt med seg vestfossingen i seg. Tekstene er mer allmenngyldige og lettere å kjenne seg igjen i for de som ikke er født og oppvokst i det som for Aleksander er verdens navle; Fossgata i Vestfossen. Men det får vi komme tilbake til når albumet er klart og skal «anmeldes».

På lørdagens konsert ble alle låtene på det nye albumet spilt. Spilt ble også fem fra det forrige i tillegg til sommerlåta «I vårt eget sommerland». Jeg vet det har vært mye korsang på Fossesholm opp igjennom åra. Men lørdagens allsangkor slår nok det meste, men neppe i kvalitet.

Det var nesten så en kjente bølgene på Eikern. Og fra den låta og konserten ut så gynga publikum med. Løpet var på en måte kjørt, han og bandet hadde publikum i sin hule hånd.

Da konserten ble avsluttet med den fantastiske «Jeg vil lage en borg» fra det første albumet og tittel-låta på det nye «Vargtime» fantes det kun en mulig konklusjon i min hjerne:

Aleksander og bandet har akkurat gjort Fossesholm Herregård om til sin egen borg. Sin egen høyborg.

Og jeg drømmer om et nytt album og en ny magisk konsertopplevelse om ett år.

Se opptak av låta I vårt eget sommerland her:

Det lokale bandet «Spiller ingen rolle» varmet opp på konserten lørdag og fikk trampeklapp for jobben. (Foto: Tor Kenneth Talmo)
Del: