29. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Valutakalkulator – hendig verktøy når du skal handle på nett

ANNONSØRINNHOLD: Med valutakalkulator kan du regne om hva for eksempel dollar, euro eller pund blir i norske kroner. Du finner valutakalkulator som verktøy i de fleste norske banker.

Her taster du bare inn beløp, velger valutatype og at du vil ha resultatet i norske kroner. Valutakalkulatoren vil så vise deg beløpet i norske kroner.

Når trenger du en valutakalkulator?
Når du skal handle i en utenlandsk nettbutikk kan det være greit å vite hvor mye varen du skal kjøpe vil koste i norske kroner. På den måten kan du sammenligne prisen med tilsvarende produkt i en norsk butikk eller nettbutikk.

Det er imidlertid viktig å huske på at frakt kommer i tillegg til produktprisen, og det må med i sammenligningen. En annen ting vi kan glemme er tollavgift som betales når du mottar varene. Bruk en importkalkulator for å regne ut hva tollen blir, slik at du ikke blir overrasket.

Tips: Bruk anerkjente nettbutikker når du skal handle fra utlandet. Der står det klart og tydelig hvilke ekstra kostnader som kommer i tillegg til prisen på produktet du skal kjøpe. Du er også mer sikker når det gjelder ID-tyveri og svindel.

Valutakurs
Valutakalkulatoren bruker dagens kurs for å regne om. Fordi valutakursen kan endre seg fra dag til dag, blir ikke beløpet du finner gjennom kalkulatoren, nødvendigvis helt det samme som det du blir betaler på kjøpet i den utenlandske nettbutikken.

Valutakalkulator skiller på kjøp og salg. Har du vært ute og reist og sitter igjen med kontanter i utenlandsk valuta som du vil veksle inn til norske kroner, kan du velge å de salg. Da får du vite hva du får igjen i norske kroner, om du går i banken og veksler dem.

Hvor finner du valutakalkulator
De fleste banker har en digital valutakalkulator. Du kan enkelt søke på nett og finne frem til hvem som har en slik valutakalkulator blant sine økonomiske verktøy. Skal du ut å reise anbefales det å laste ned en valutakalkulator app. Så har du den tilgjengelig på mobilen hele tiden og kan sjekke hva maten koster på restauranten, eller i matbutikken.

Bra verktøy på reise
Valutakalkulatoren kan også hjelpe deg til å beregne hvor mye du bør ta ut av landets valuta når du besøker en utenlandsk minibank. I minibanken vises ofte landets valuta som du må regne om i norske kroner. Det er også smart å velge lokal valuta når du betaler med kort i utlandet. Da blir det banken din som regner ut valutakursen, og det er som regel en bedre kurs.

Det er ikke bare amerikanske dollar, euro og pund du finner i kalkulatoren. De fleste valutakalkulatorene har mellom 100 og 200 forskjellige valutatyper å velge mellom. Før du reiser til land med sjelden valuta bør du sjekke at app-en kan gi deg kurs på landets penger.

Et tips til reisen er å lage deg et lite notat på hva 1, 10, 50, 100 og 1.000 kroner er i landets valuta. Da kan du la hjernen jobbe litt og regne ut kursen i hodet. Hvis du husker hvordan det gjøres da.

Artikkelen er bestilt av
Sparebanken Øst

Del: