26. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er mang hendelser som kan føre til at strømmen går eller at deler av bygda blir oversvømt med vann. Da er det greit med en egen beredskap. (Illustrasjon)

EGEN BEREDSKAP: Er du godt nok forberedt på en krise?

Du er en del av Norges egenberedskap. Dersom strømmen går over lengre tid, eller om hjemmet ditt blir isolert av været, bør du ha mat, drikke og utstyr stående til å klare deg selv i 72 timer. Men langt fra de færreste har et eget beredskapslager eller planer for hvordan de skal klare seg over flere dager.
Annonse

De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater. Uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

Sjansen er kanskje ikke så stor, men det kan skje. Da bør du være forberedt. Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager. Vet du hva du trenger for å være en del av Norges egenberedskap?

Annonse

Åpen dag om egenberedskap 26. september
Mandag 26. september arrangerer Hokksund Sanitetsforening, i samarbeid med Øvre Eiker kommune, en åpen dag med tema egenberedskap. Arrangementet finner sted i Festsalen i rådhuset i Hokksund mellom klokken 16.30 og 19.00.

Øvre Eiker kommune har inngått en forpliktende avtale med fire lokallag av Norske kvinners sanitetsforening i beredskapssammenheng; Hokksund, Vestfossen, Bakke og Darbu. Disse vil i krisesituasjoner bistå kommunen med omsorg for innbyggere som er rammet, og som trenger mat, varme, husly osv.

Åpen dag vil foregå som en messe i festsalen, hvor ulike beredskapsaktører har stands. Øvre Eiker kommune vil denne dagen ha et spesielt fokus på egenberedskap i hjemmet. Brannvesenet vil ha stand med temaet brannsikkerhet. Sanitetsforeningen vil blant annet ha opplæring i hjerte- og lungeredning denne dagen.

I rådhusets kantine blir det kiosk, hvor inntekstene skal gå til sanitetsforeningens arbeid for barn og unge i Øvre Eiker. Arrangementet er en del av Norske Kvinners Sanitetsforenings «Sanitetens uke 2022», som i år har temaet omsorgsberedskap.

Dette bør du ha i ditt eget beredskapslager hjemme:
9 liter vann per person
– To pakker knekkebrød per person
– En pakke havregryn per person
– Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
– Tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
– Noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
– Medisiner du er avhengig av
– Ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
– Grill eller kokeapparat som går på gass
– Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
– Fyrstikker eller lighter
– Varme klær, pledd og sovepose
– Førstehjelpspakke
– Batteridrevet DAB-radio
– Batterier, batteribank og mobillader til bilen
– Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
– Tørke-/toalettpapir
– Litt kontanter
– Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
– Rødsprit til oppvarming og matlaging
– Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Slik kan du dekke grunnleggende behov i tre døgn
De grunnleggende behovene som må dekkes de første tre døgnene av en krise er varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. Mange av oss har allerede en god del av det vi trenger for å klare oss selv i noen dager, så det er ofte ikke så mye som skal til for å komme helt i mål.

Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre dager, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først.

Finn flere tips på sikkerhverdag.no
På www.sikkerhverdag.no finner du flere tips til hvordan du kan forberede deg selv, familien din og hjemmet ditt. Teksten over er hentet fra sikkerhverdag.no. Du kan også følge Sikker hverdag på Facebook for jevnlige tips og oppdateringer.

Hvis du er kritisk avhengig av strøm, bør du vurdere å anskaffe et nødstrømsaggregat – dette får du kjøpt hos f.eks. jern/byggevareforhandlere. For å kunne ha nytte av et slikt aggregat, må du også oppbevare en viss mengde egnet drivstoff. Dette må gjøres på en forsvarlig måte for å forhindre brann, les mer om dette på sikkerhverdag.no.

Forbered deg på ekstremvær
Du kan gjøre visse tiltak om du vil forberede deg på storm eller flom. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har følgende anbefalinger:

– Rydd hagen; sikre store, løse gjenstander, flytt mindre gjenstander inn.
– Flytt eller sikre større gjenstander som båt eller campingvogn.
– Sjekk taket for løs takstein og løse plater.
– Rens takrenner, avløpsrør og sluk.
– Sørg for at takrenner, antenner og presenninger er godt festet.
– Rydd verdier og elektriske apparater opp fra kjelleren.
– Lukk vinduer og dører godt.
– Ikke ta på strømledninger.

Det er ikke uvanlig at vi finner strømledninger liggende på bakken etter et kraftig uvær. Om du oppdager disse, meld fra til det lokale nettselskapet. Hold god avstand og ta ikke på strømledningene, det kan være farlig.

Kilde: Sikkerhverdag.no – Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Ved hendelser som ekstremvær eller andre kriser, vil kommunens hjemmesider bli kontinuerlig oppdatert med ny informasjon til innbyggerne om situasjonen tilsier at det er behov for det. Følg kommunen på Twitter eller Facebook for å enkelt kunne holde deg oppdatert i en krisesituasjon.

Artikkelen er hentet fra kommunens nettsider.

Del:
Annonse