4. juni 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kommunedirektør i Øvre Eiker, Trude Andresen, er godt fornøyd med plasseringen i Åpenhetsbarometeret.

Øvre Eiker kåret til landets 16. mest åpne kommune – to poeng bak vinnerne

Øvre Eiker fikk en god plassering, 16. plass av 356, i årets Åpenhetsbarometer utført av Pressens offentlighetsutvalg (POU) og Kommunal Rapports undersøkelse av norske kommuners åpenhet.
Annonse

Resultatene fra undersøkelsen og vinnerkommunene ble presentert på Åpenhetsseminaret til Pressens offentlighetsutvalg tirsdag 27. september, skriver kommunen i en pressemelding.

Best i Viken
Øvre Eiker kommune ble kåret til den 16. mest åpne kommunen av totalt 356 norske kommuner som ble bedømt, med et resultat på 18 av 20 poeng. Det er best score av alle kommunene i Viken fylkeskommune.

Annonse

– Åpenhet er et viktig prinsipp for oss, både overfor publikum og presse. Derfor er det hyggelig å få bekreftet at det vi gjør, virker, sier en fornøyd kommunedirektør, Trude Andresen.

Øvre Eiker får skryt for blant annet kort responstid på innsynskrav, postlister med fulltekstdokumenter, kontaktinformasjon til politikerne på hjemmesiden og en innsynsløsning med et avansert og godt søk hvor vi blant annet kan søke etter dokumenter på tid, avsender, mottaker og innhold.

Rindal og Ørland kommune havnet på en delt førsteplass i år, med 20 av 20 mulige poeng, og ble dermed kåret til Norges mest åpne kommuner.

Innsyn og postlister
Undersøkelsen omfatter blant annet hvordan kommunen behandler innkommende krav om innsyn i dokumenter, sjekk av postlister og annen funksjonalitet. En viktig del av undersøkelsen er også publisering av saksdokumenter knyttet til politiske utvalg i kommunen.

Årets Åpenhetsbarometer avdekker både positive og negative funn hos norske kommuner. Negativt er det at 63 kommuner ikke besvarte innsynskrav i undersøkelsen, mot 33 i 2021. Men det er også flere positive funn i undersøkelsen:

– Flere kommuner publiserer fulltekstdokumenter enn tidligere, en økning på nesten 10 prosentpoeng.

– Andelen kommuner som har postlister med gode søkemuligheter, er økende.

– Kommunene har blitt bedre til å opplyse om innsynsretten på hjemmesidene sine.

Kommunens nettsider skal ha blitt mer oversiktlige og søkervennlige.
Del: