10. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Medlemmer fra Hellefoss klekkeri jobber iherdig for å samle nok stamfisk i påvente av at Drammensvassdraget skal behandles mot gyroen. (Foto: Privat)

Spennende stamfiske i Drammensvassdraget – vil redde villfisken

Det pågår for tiden et spennende stamfiske til genbank i ulike elver tilhørende Drammensvassdraget. Dette for å redde villfiskstammen etter at vassdraget er behandlet.
Annonse

Dette er et ledd i behandlingen av elvene som er infisert av parasitten gyrodactylus salaris. Det betyr at alle elver med en bestand av laks og sjøørret, som renner ut i Drammensfjorden, inkludert elver og bekker i Sandebukta har behov for å bevare de unike genene.

Stamfisket som administreres av veterinærinstituttet og utøves av Hellefoss klekkeri blir gjort over flere år. Befruktet rogn blir sendt til levende genbank slik at etter elvene er behandlet, og forhåpentligvis friskmeldt, vil det settes yngel og rogn tilbake i samme elv.

Annonse

Fisket pågår med hov og lykter i mørket slik at fisken kan gå friske og fine inn i klekkeriet i Harakollen frem til de er klare for stryking.

Stamfisket pågår hver kveld nå så interesserte kan følge med på FB-siden «Hellefoss klekkeri». Det er behov for flere så bare møt opp på sted og tid som oppgis på FB-siden.

Bilder og video fra stamfiske. Alle bilder og video er tatt av privatpersoner.

Del:
Annonse