26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Flushables og våtserivetter kan lett skape store propper i renseanlegget. (Foto Mepex Consult AS)

«Flushables» – en oppfordring til kostbar forsøpling

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som «flushable», altså at du enkelt kan spyle disse ned i toalettet. Gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet. Og regningen? Den kommer tilbake til deg.
Annonse

Produktene det er snakk om er ulike former for våtservietter eller «wipes», «vått toalettpapir», rengjøringsprodukter, «pads» til sminkefjerning og ulike sanitærprodukter, for å nevne noen.

Så enkelt, så praktisk, så komfortabelt da, å bare kunne kaste dette i do! Og attpåtil er det miljøvennlig!

Annonse

Vegansk, nedbrytbart og naturlig
Produsentene påstår nemlig at produktene deres er laget av «naturlig, nedbrytbart materiale», «100 prosent plantebasert», «99 prosent ingredienser fra naturlig opprinnelse», «uten plast», «uten alkohol, parabener eller farge», osv. Ja, en produsent har til og med stolthet satt på et merke som forteller at våtservietten er «vegansk». Så da må jo alt være i sin skjønneste orden?

Vel, sannheten er dessverre en ganske annen.

Dette er produkter som skaper enorme problemer i avløpssystemet som skal frakte avløpsvann fra husholdningene til renseanleggene. Avløpssystemet er bygget for å håndtere det som et vannklosettet normalt skulle brukes til; bæsj, tiss og dopapir. Vanlig tørt dopapir løser seg veldig raskt opp i kontakt med vann og lar seg greit frakte bort med vannstrømmen i rørene. I motsetning til disse nye, såkalte flushables.

Noen av dem løser seg riktig nok opp i vann etter lang tid, men denne prosessen går alt for sakte til å unngå problemer i særlig avløpspumpene. Eller de krever at du trekker ned etter hvert tørk, og slik øker forbruket av vann enormt.

Kjelleren full av nabolagets kloakk
Jo da, men ute av syne ute av sinn, tenker du kanskje. Nja, i alle fall ikke så lenge. For når rørene tettes og pumpene stopper må avløpsvannet fortsatt finne sin vei. Og da finner det gjerne tilbake igjen til sluket i kjelleren din, eller renner ut i bekken som ender ved den lokale badestranda di.

Og sammen med det urensede avløpsvannet følger også alt det andre folk finner det for godt å hive i toalettet – biologisk nedbrytbart, plastfritt og vegansk, eller ei. Har du opplevd å få kjelleren full av nabolagets kloakk, eller blitt sjuk av å bade i forurenset vann, så setter det varige spor i både syn og sinn.

Du som forbruker tar regninga
Kostbart er det også. Ansatte i avløpsetatene må på landsbasis rykke ut til tusenvis av slike driftsstanser hvert år. Forsikringsselskapene må punge ut til opprydding. Strender må stenges og ryddes. Fisk og sjødyr kreperer med magen full av plast. Og regninga må du som forbruker av blant annet vann- og avløpstjenester ta.

Såkalte «Flusables» er dessverre på full fart inn i norske butikkhyller, og markedsføres aktivt som både trygge og grønne. Fra en samlet norsk vann- og avløpsbransje: Ikke bit på disse påstandene! De er ikke trygge å skylle ned i toalettet, og slett ikke miljøvennlige med de forurensningsutslippene de medfører.

Det er lett å gjøre rett. Ha en søppelbøtte på eller ved badet, og kast de der i restavfallet. Da samles søppelet inn og blir håndtert på forsvarlig vis. Samtidig unngår du å måtte betale for unødvendig forsøpling og merkostnadene det gir for avløpssystemet.

Av Frode Skår
Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Vann

Del:
Annonse