28. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Eiker Kammerkor synger Johannes Brahms «Ein deutsches Requiem» førstkommende søndag i Vestfossen kirke. (Foto: Tor Kenneth Talmo)

En tid for trøst med Allehelgen i Vestfossen kirke

Første søndag i november markeres Allehelgen i Den norske Kirke. Da minnes vi de døde gjennom lystenning, minnegudstjenester og kirkekonserter. Hva er vel finere enn å markere det med musikk skrevet for å gi trøst til mennesker som sørger? Det skjer i Vestfossen kirke.
Annonse

Johannes Brahms komponerte «Ein deutsches Requiem» i perioden 1861 – 1866, og i 1868 ble ytterligere én sats skrevet inn. Verket skiller seg fra tradisjonelle rekviemer ved at det ikke ble laget som sørgemusikk over de døde, men som trøst for de som lider i savnet. Dette er tydelig allerede i åpningssatsen Salige er de som lider.

Bakgrunnen for tittelen «Ein deutsches Requiem» er ganske enkelt at Brahms brukte tekster fra Bibelen slik de var oversatt til tysk av Martin Luther, der tidligere dødsmesser brukte latinske tekster fra den katolske kirken. Brahms skal imidlertid ha uttrykt at han like gjerne kunne ha kalt det «Ein menshliches Requiem» – et rekviem for menneskene.

Annonse

De tre første satsene ble fremført første gang i Wien i 1867, mens verkets seks satser ble oppført for første gang langfredag 1868 i Bremen. Kapellmesteren i Bremens katedral var bekymret over at det ikke inneholdt uttrykkelig kristelig materiale, men Brahms avslo å tilpasse dødsmessen. Kapellmesteren løste dette ved å lure inn en arie fra Händels Messias for å tilfredsstille prestene. Den komplette utgaven med syv satser ble første gang oppført i Leipzig i 1869.

Eiker Kammerkor ble etablert i forbindelse med Eiker musikkfestival i 2011, og har etter dette med jevne mellomrom satt opp flere klassiske verk. Dette inkluderer blant annet Haydns orgelmesse og kantater av Bach i tillegg til renessansemusikk av Sweelinck og Monteverdi.

Base for koret er Vestfossen kirke, der korets leder og dirigent Abram Bezuijen er kantor. Korets størrelse varierer alt etter hvilke verk som står på repertoaret. I denne fremføringen er de 30 sangere med Jee Young Park på klaver.

Del:
Annonse