22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dette er den nye standarden for ladekabler som innføres i EU fra 2024. Men allerede nå har en rekke produsenter gått over til denne typen.

Nå blir det enklere å lade mobiltelefonen og andre «duppeditter»

Forrige uke bestemte EU at det blir en felles standard av lader for mobil, nettbrett, kamera og annet elektronisk utstyr. Det er bra for lommeboka og for miljøet.
Annonse

I 2024 vil en mengde elektroniske nye produkter kunne lades med en felles ladekabel som kalles USB-C. Reguleringen innebærer også at forbrukere kan velge om de vil kjøpe produktet med eller uten lader.

Reguleringen vil gjelde for mobiltelefoner, nettbrett og lesebrett, digitalkameraer og videospillkonsoller, hodetelefoner, øretelefoner, bærbare høyttalere, trådløse mus og trådløse tastaturer, bærbare navigasjonssystemer og bærbare datamaskiner (våren 2026).

Annonse

Store miljøgevinster
Det er Nkom som er ansvarlig for å utarbeide forskrifter i forbindelse med det nye direktivet, og det er også de som vil kontrollere at produktene som selges oppfyller kravene.

– Dette vil være et viktig bidrag for å redusere mengden med elektrisk avfall og for å få ned forbruket av råvarer og CO2-utslipp.  Dette er et godt eksempel på at det er mulig å skape gevinster både for forbrukere og miljø uten at det går på bekostning av den nytten vi har av produktene, sier avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure.

Del:
Annonse